Представят най-съвременната военна техника на изложението "Хемус 2022" в Пловдив (СНИМКИ/ВИДЕО) - DC news

Представят най-съвременната военна техника на изложението „Хемус 2022“ в Пловдив (СНИМКИ/ВИДЕО)

„Хемус 2022“ стартира с тържествен строй и авиационен поздрав от  вертолет и два изтребителя МиГ-29

Президентът Румен Радев и министърът на отбраната Драгомир Заков откриха тазгодишната, 15-та поред Международна изложба за отбранителна техника продукти и услуги „Хемус 2022“, която се провежда в Пловдивския панаир от днес до 4 юни.

„Мащабите на изложбата тази година са много по-големи, имаме и редица нови участници. Това е ясен знак, че Хемус се утвърди през годините като успешна платформа за сътрудничество между бизнес субекти, институции, научни звена и организации, където се предоставят отлични възможности за патньорства в сферата на сигурността и отбраната. Убеден съм, че и тазгодишното изложение ще разкрие високият потенциал на българската наука и индустрия„, заяви при откриването държавният глава.

В приветствието си президентът посочи, че расте значението на отбранителната индустрия за гарантиране на сигурност и стабилност в условията на все повече предизвикателства в геополитически план.

„Международното изложение „Хемус“ в Пловдив създава огромни възможности участниците да обменят идеи и обединяват потенциал в сферата на сигурността и отбраната и високите технологии“, допълни той.

„Трябва да преодолеем фрагментацията в рамките на ЕС и НАТО, която пречи на нашата ефективност“, подчерта Радев. Държавният глава посочи, че въоръжените ни сили все по-често се обръщат към българската отбранителна индустрия не само за техника и въоръжение, но и за развитие на нови технологии в процеса на модернизация. „Вярвам, че тази тенденция ще продължи и ще среща все по-голяма подкрепа от държавата“, каза още той.

Президентът отбеляза, че тазгодишното изложение е важна стъпка в разширяване на партньорствата в рамките на Европейския фонд за отбрана и Фонда на НАТО за иновации. По думите на Румен Радев е обнадеждаващо, че в изложението расте участието на научни звена и организации, а „Хемус“ все повече се ангажира с разкриването на пълния интегриран цикъл за развитието на отбранителните продукти и услуги – като се започне от образование, обучение, квалификация, през иновации, научно-изследователска и развойна дейност, производство, реализация, техническа поддръжка и утилизация.

 

„Със своята четвъртвековна история международната изложба на отбранителна техника „Хемус“ се утвърди като една от водещите и атрактивни специализирани изложби в региона. Тя винаги е била място за срещи, създаване на контакти, започване на нови проекти във военната област. Светът днес обаче не е какъвто беше. Пандемията наруши веригата на доставки, което създаде недостиг на технологии. Успоредно с това започнатата от Русия война срещу Украйна ни показа, че модернизацията във въоръжението е без алтернатива, че сигурността означава силна армия и въоръжение“. Това каза министърът на отбраната Драгомир Заков от трибуната.

1 2 3

Подобни статии

Top