Представят проектобюджета на Община Пловдив - DC news

Представят проектобюджета на Община Пловдив

Финансовата рамка вече е качена на сайта на общината за обществено обсъждане

Кметът Здравко Димитров и ресорните зам.-кметове ще представят днес проекта за Бюджет 2022.

526 114 046 лева е финансовата рамка на Пловдив за тази година. Тя е публикувана за обществено обсъждане на сайта на общината, където ще остане 20 дни и след това трябва да бъде гласувана в Общинския съвет. До последно не беше ясно на колко ще възлиза тазгодишния общински бюджет, тъй като финансистите го прекрояваха до края на миналата седмица заради ново постановление на Министерски съвет за увеличение на заплатите и издръжката на културните институции.

Държавата осигурява 261 млн. лева, като голяма част от средствата са за заплати. Местните дейности са  в размер на 264 млн. лева.

Огромна е издръжката – почти 130 млн. лева. От тях за храна са предвидени 11 млн. лева, а за вода, горива е енергия – 20 млн. лева. За командировки в страната и чужбина са предвидени 351 783 лева.

Образованието ще разполага с 208 млн. лева, но огромна част от парите са за учителски заплати и възнаграждения на непедагогическия персонал. 26 млн. лева са предвидени за здравеопазване, 30 млн. – за социални дейности.

На  248 млн. лева възлиза капиталовата програма, като в нея влизат и обектите с европейско финансиране. 3 130 000 лв. са предвидени за ремонта на Рогошко шосе, а 2,5 млн. за Голямоконарско. За стадионите са отделени общо над 41 млн. лв. – 18,7 млн. лева са отделени за „Христо Ботев“ и 12,8 млн. лева за „Локомотив“. За изграждането на Пречиствателната станция ще отидат 40 млн. лева, а за  главният колектор по Водния проект – 24,5 млн. лева. За реконструкцията на ул. „Хаджи Димитър“ в район „Западен“ са записани 2,3 млн. лева, като средствата са от заема. Средства са предвидени и за детски градини и училища.

Районните кметства ще получат по 1 млн. лева за ремонти и капиталови разходи, като на „Централен“ сумата е 1,5 млн. лева, а на „Източен“ – 1,3 млн. лева.

За култура са предвидени 64 млн. лв.

Подобни статии

Top