Представят спектакъла „Федра /Сияйната/“ в Пловдив

Пиесата ще се играе на Античния театър на 29 септември

Екипът на „Федра /Сияйната/“ от Петър Пламенов на театър „Азарян“ ще представи на пресконференция днес спектакъла, който ще се играе на древната сцена на Античния театър в Пловдив на 29-и септември 2021 г. от 20:00 часа.

Древните гърци вярват, че любовта дарява душата с криле. Щом обикне, тя проглежда за истината, припомня си Небето, откъдето е дошла, закопнява за вечната светлина и се научава да лети. Митът за Федра е един от най-вълнуващите въображението ни разкази, защото откровено повдига въпроса: ако любовта не е само страст, но и същност на битието, защо за човека тя се превръща в изпитание на съдбата? Ако любовта не е нашето спасение, в какво лежи то? Може би отговорът се крие в древния стих: “Да обичаш значи да виждаш красотата и да не се боиш от светлината ѝ“.

Федра на старогръцки означава „блестяща“, „сияйна“. Всички в нейното семейство познават любовта и обичат, но и всички те биват подложени на неподозирана проверка.

Мотото на пиесата на Петър Пламенов „Да грешиш и в греха да нямаш грях“ навежда на основната идея, че силната любов не е грях, че любовта е над всичко, че любовта е смисълът на живота, но тя иска от нас да станем по-големи от себе си, иска трезвост и яснота.

Пиесата на доц. Петър Пламенов – преподавател по философия и естетика в Софийския  университет „Св. Климент Охридски“, е вдъхновена  от мита за Федра, но тя ни пренася в днешния ден, за да ни припомни, че въпреки изминалите хилядолетия,  човекът все още не е станал Господар на своя вътрешен свят, не е постигнал вътрешна хармония и го сполетява съдбата на пеперудата, изгаряща в пламъка на свещта.

На сцената  блестящо се превъплъщават Бойка Велкова (Федра), Пламен Манасиев (Тезей), Михаил Сървански (Иполит), Севар Иванов (Агатон) и Петя Силянова (Диотима).

Музика: Теодосий Спасов.

Сценография и костюми: Бояна Бъчварова.

Хореография: Филип Миланов.

Режисьор: Бойка Велкова.

Билетите вече са в продажба в цялата мрежа на Eventim.bg и могат да се закупят онлайн на следния линк: Купи билети за Федра /Сияйната, Plovdiv ~ Ancient Theatre Plovdiv (eventim.bg), както и на касата пред Община Пловдив, в Античния театър, в Дома на културата „Борис Христов“ и в ТИЦ на площад „Римския стадион“.

Спектакълът се осъществява в Пловдив с подкрепата на Община Пловдив

Подобни статии

Top