Предстои изграждането на пешеходна връзка от Главната към Форум Север (СНИМКИ)

Кметът Здравко Димитров провери напредъка на укрепителните дейности на Форум Север

Кметът Здравко Димитров и зам.-кметът по строителството Пламен Райчев провериха напредъка на строителните  дейности по укрепване на източна и югозападната част на обект „Форум Север с Одеон, част от Агората на Филипопол”.

„През последните няколко месеца е извършена огромна работа по изграждане на отводнителните и дренажните системи, преди да се пристъпи към същинската реализация на проекта“, коментира кметът Здравко Димитров. Конструктивното осигуряване е направено преди зимата, за да няма смъкваме на земни маси към площада и срутвания в източната част.

След приключване на аварийното укрепване може да се пристъпи към реставрацията, консервацията и експонирането на археологическия паметник и цялостното благоустрояване. Те ще започнат вероятно през следващата година, в първия възможен момент, в който времето позволява.

Предстои да се реализира пешеходна връзка от Главната улица през цялостното протежение на античната пешеходна зона по северния тротоар на ул. „Гладстон“ до Голямата базилика. Проектът за тази връзка е на е на арх. Румяна Пройкова.

С осъществяването на пешеходната зона през разкопките ще се осигури визуална връзка между реализирания Форум Запад пред Централна поща  и Форум Север, по който се работи в момента. Обектът е културна ценност със статут от национално значение.

Подобни статии

Top