Предстои седмица на традиционните занаяти в Етнографския музей - DC news

Предстои седмица на традиционните занаяти в Етнографския музей

От музея призовават желаещите деца и родители да се включат в 14-то издание

След прекъсване от две години, заради пандемията от COVID – 19, тази година предстои четиринадесетото издание на Седмица на традиционните занаяти, което ще се проведе от 27 юни до 3 юли 2022 г. По този повод Регионален етнографски музей – Пловдив кани майстори от цялата страна да се включат в този цветен празник.

През седмицата ще бъдат представени различни занаяти, за да се види не само труда, но и хората, които въпреки трудностите продължават да работят и да носят духа на традициите. Ще бъде дадена възможност на посетителите да усетят магията, която материализира майсторските идеи в уникални произведения и превръща занаятчията в творец.

„Надяваме се да засилим интереса на децата и младите хора към традиционните занаяти, защото при нас могат да видят не само готовото изделие, но и да участват сами в изработката му, т.е да чиракуват при майсторите“, посочват от Етнографския музей.

Оттам допълват, че на тези срещи занаятчиите „сверяват часовниците си“, като обменят творчески идеи, разговарят за проблемите, но и се радват на постигнатото от всеки един от тях.

По стар български обичай през цялата седмица ще има музика и танци, ще се вият кръшни хора между чимширите в двора, ще има и изненади, с които занаятчиите да запомнят гостуването си в Регионален етнографски музей.

„Ще чакаме да се свържете с нас най-късно до 15 юни, за да станете част от занаятчийската чаршия в двора на музея“, призовават от музея.

За контакт: Грозделина Георгиева, уредник фонд „Занаяти“ – 0878 914 275

е-mail: grozdelina1970@gmail.com

Подобни статии

Top