Прегласуваха броя на местата в детските градини, ще се приемат до 28 деца

След като областният управител върна предишното решение на ОбС – Пловдив

Окончателно – максимално 28 деца ще се приемат в детските градини на Пловдив. Това решиха общински съветници току-що, предаде репортер на DCnews.bg. 

Припомняме, че на предходната сесия по предложение на кмета Здравко Димитров броят на децата бе завишен на до 30 с аргумента, че има сериозне недостиг на места. Последва полемика, както и намесата на областния управител Дани Каназирева, която върна решението като незаконосъобразно. По думите й в Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование е оказан броят максимално допустими деца. В него е записано, че за целодневните и полудневните градини броят е 23 деца, а за групите в яслите е 18 деца. Наредбата регулира и с колко може да бъде завишен броят на децата, а именно – максималният е 28 деца в група в детските градини, а 23 за яслите.

От друга страна, освен нормативните изисквания, има здравно-санитарни – за осигуряване на не по-малко от 4 кв. метра на дете в спалните помещения и занималните, което при увеличаване на броя на децата няма  доказателства дали може да се спази.

Това наложи прегласуване на решението днес.

Подобни статии

Top