Прекратиха делото срещу Тотев, прокурорите объркали конците

Тотев

Върнаха го на Софийска градска прокуратура

Пловдивският окръжен съд прекрати делото срещу кметовете на града под тепетата Иван Тотев и район „Западен“ Димитър Колев, по което подсъдим е и зам.-кметът по общинска собственост и строителство Димитър Кацарски. Причината – допуснати съществени процесуални нарушения от прокурорите от Софийска градска прокуратура, съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата.

Делото е свързано с изграждането на пловдивската Зоологическа градина. Магистратите го върнаха на Софийска градска прокуратура, за да отстрани пропуските и да внесе нов обвинителен акт.

Припомняме, че съдебният процес трябваше да стартира тази есен,

след като софийските магистрати от звеното „Антикорупция“ внесоха обвинителен акт срещу Тотев, Колев и Кацарски. Срещу всеки един от тримата бяха повдигнати обвинения за престъпление по служба, от което са настъпили значителни вреди, като случаят е особено тежък.

Досъдебното производство по случая бе образувано на 03.11.2016 г. от Окръжна прокуратура – Пловдив. С постановление на главния прокурор Сотир Цацаров от 15.11.2016 г. бе разпоредено разследването да се проведе извън района на съда, компетентен да разгледа делото, и бе разпоредено Специализирано звено „Антикорупция“ да осъществява ръководството и надзора върху досъдебното производство.

Според обвинителния акт

в периода 30.04.2014 г. до 29.07.2015 г. в гр. Пловдив, като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – кмет на община Пловдив и като възложител на обществени поръчки, кметът Иван Тотев е нарушил служебните си задължения при изграждането на Зоокъта. Процедурата по обществената поръчка е била проведена като пряко договаряне с изпълнителя „Запрянови 03“ ООД в нарушение на Закона за обществените поръчки. Освен това тази процедура е проведена и без да е одобрен идеен инвестиционен проект към момента на откриването ѝ и не е била одобрена количествено-стойностна сметка за проекта.

1 2 3

Подобни статии

Top