Прекратиха мандата на кмета на община Ракитово

Предстои президентът да издаде указ за провеждане на предсрочни избори за нов кмет на общината.

Кмет се разделя с поста си, след като Върховният административен съд потвърди разкритията за далавери с общински средства, извършени от кмета на община Ракитово – Костадин Холянов, като постанови, че той е бил в конфликт на интереси.

Така върховните съдии потвърдиха решенията на Административния съд в Пазарджик и на КПКОНПИ, която се самосезира след разследване на Нова.

През 2016 г. кметът сключва договор за доставка на горива за общината на стойност 430 хиляди лева. Възползвайки се от вратичка в закона, Холянов не провежда конкурс, а общината сама избира фирмата доставчик. Тя е „Фирма Петро” 2016, създадена 9 дни преди да спечели поръчката. Тя държи горивото в бензиностанцията на сина на кмета – Щелян Холянов.

Веднага след като сключва договор с общината, собственикът по документи дава банково пълномощно на сина на кмета, с което го упълномощава да се разпорежда самостоятелно и без ограничения с парите в сметката на фирмата.

Междувременно, собственикът на фирмата по документи е работник в дърводелския цех на сина на кмета.

След излъчване на разследването КПКОНПИ проведе свое.  Със свое решение установи конфликт на интереси, наложи глоба и отне имущество в полза на държавата. Кметът обжалва, но съдът в Пазарджик, а сега и Върховният, потвърдиха окончателно решението за конфликт на интереси.

Това принуди Общинската избирателна комисия да спази закона и да прекрати мандата на кмета Холянов. Предстои президентът да издаде указ за провеждане на предсрочни избори за нов кмет на общината.

Подобни статии

Top