Прекратиха сезона във Втора лига, ЦСКА 1948 печели директна промоция (ВИДЕО)

БФС потвърди подновяването на шампионата на 5 юни и мачовете за купата, неясно е бъдещето на детските и юношеските групи, Домусчиев призова 1 млн. фенове на Левски да го спасят с по 10 лева

Изпълкоманителният комитет на Българския футболен съюз реши да прекрати сезона във Втора лига и да обяви настоящето класиране за крайно, предаде БГНЕС.

По този начин „червените“ печелят директна промоция за елита, докато вторият и третият в подреждането Септември (София) и Монтана ще играят бараж с 12-ия и 13-ия в крайното класиране на Първа лига.

В същото време отборът на Ботев (Гълъбово) изпрати писмо до БФС, че се отказва от участие във Втора лига за следващия сезон. Тимът имаше сериозни финансови проблеми и явно не е успял да ги преодолее, което отваря едно място във Втора лига за новия сезон. Отделно изпадат по спортен път последните четири в класирането Спартак (Варна), Спартак (Плевен), отказалите се Поморие и Верея (Стара Загора).

Решенията на Изпълкома са взети на базата на предложения на Експертната комисия към БФС, както и на проведени заседания с клубовете от Първа и Втора лига.

Първенството в Първа лига ще се поднови на 5 юни и ще продължи до 17 юли, като в този период ще се изиграят два кръга от редовния сезон и още пет от плейофната фаза. Между 14 и 16 юли ще се изиграят баражите за влизане в Първа лига и за участие в евротурнирите, а на 24 юли започва новият сезон в Първа лига. При обявяването на ново извънредно положение преди 5 юни и невъзможност за подновяване на първенството за крайно се приема настоящето класиране. Същото важи и при обявяване на извънредно положение между 5 юни и 17 юли и невъзможност за доиграване на първенството.

По отношение на Купата на България полуфиналите ще се изиграят в два мача, както бе планирано, а финалът ще се състои на 1 юли, като стадионът-домакин все още не е уточнен. В оставащите мачове от сезон отборите ще имат право да правят по пет смени на мач, като тези смени ще трябва да бъдат извършени на три пъти, за да се избегне прекаленото накъсване на мачовете.

Друго решение на Изпълкома от днешното заседание е президентът на Аматьорската футболна лига Румен Вълков да бъде назначен за втори вицепрезидент на БФС.

Публика на този етап няма да бъде допускана на мачовете, освен ако няма специално разрешение до 5-и юни.

Изтичащите договори на футболистите се удължават до края на настоящия сезон.

Огромното чакане на родители и деца какво ще се случи с юношеските първенства продължава. Хората от Изпълкома на БФС така и не дадоха никакво становище, дори и по въпроса дали Елитните юношески групи ще продължат или не. Още по-малко пък се знае кога ще започнат тренировките.

„Здравето на децата е на първо място. Дори и да има минимален риск, не бива да се пускат малките спортисти. Неслучайно не работят нито детските градини, нито училищата. Експертната група ще има свои съвещания, на които ще коментира този въпрос, каза вицепрезидентът на централата Атанас Фурнаджиев.

Кирил Домусчиев, член на Изпълкома, заяви очакванията си първенствата при подрастващите да станат ясни в бъдещите срещи и разговори между министъра на спорта Красен Кралев и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

„Детско-юношеският футбол е зависим от Националния оперативен щаб. Факт е, че с тази част на първенствата сме доста назад, но това не е по наша вина или желание“, каза Домусчиев.

Той обяви, че се се надява един от основните съперници на разградчани – Левски, да не фалира. Той също би помогнал, но не като спонсор или нов собственик.

„Много е важно Левски да излезе от тази ситуация, да се стабилизира, защото българското първенство няма да е същото без Левски. Ако мога да помогна и да бъда полезен на Левски, бих помогнал. Говори се, че Левски има 1 милион привърженици и ако те дадат по 10 лева ще съберат 10 милиона лева. С толкова верни привърженици, би трябвало клубът да няма проблеми. Левски има огромен потенциал, да му мислят по-малките клубове в тази криза“.

Подобни статии

Top