Прекратиха Трета и Четвърта лига, Конгресът отложен, Дерменджиев остава (ВИДЕО)

Кога ще се подновят мачовете в елита имат думата двама генерали, заяви Венци Стефанов

Първенствата в Трета и Четвърта лига на българския футбол приключват днес, като за крайно класиране се взима това, което е било при спирането заради разпространението на коронавируса, реши изпълнителният комитет на БФС. Реално днешното заседание на Изпълкома взе отношение главно по аматьорския футбол и крайните класирания там.

При това положение стават ясни три от четирите победителя, а в една от зоните ще се играе допълнителен бараж за определяне на крайния шампион. Влизат Созопол от Югоизточна Трета лига, Янтра 2019 (Габрово) от Северозападната, Добруджа 1919 (Добрич) от Североизточната. Единствено в Югозападната Трета лига Миньор (Перник), лидер към момента, и Септември (Симитли), заемащ 2-о място на точка, но и с мач по-малко, ще играят директен бараж. Все още не е ясно дали този бараж ще бъде в един или в два мача.

Марица (Пловдив) завърша на третото място на Югоизток и ще търси финансово спасение за новия сезон.

Няма да има изпадащи от Трета лига, така че всички отбори запазват местата си и догодина групите ще бъдат с увеличен състав. Попълването ще стане на принципа на квалификациите, както е било и досега, но между желаещите от областните групи, които имат възможност и отговарят на изискванията.

„Няма вариант първенствата в efbet Лига и Втора лига да не се доиграят и да не завършат, каза пък първият вицепрезидент на БФС Емил Костадинов.

След приключване на извънредното положение и след консултации с Регионалните управления на образованието (РУО), ще се подновят първенствата (където е възможно) на ниво областни и зонални първенства в детско-юношеския футбол. В сферата на елитния ДЮФ (елитни групи U19, U17, U15) първенствата ще се доиграят на турнирен принцип, стартирайки от ниво четвъртфинал.

Мачовете ще се играят в една среща и ще играят 1-и срещу 8-и към дадения
момент, 2-и срещу 7-и, 3-и срещу 6-и и 4-и срещу 5-и, като по този начин ще бъдат определени шампионите. Емил Костадинов каза още, че този принцип се взима заради малките разлики в точките. Разпределение на местата от 9-о до 16-о няма да се прави и последните отбори си изпадат от съответните Елитни групи.

Купа БФС U18, U16 и U14 ще се доиграе в два полуфинала и в един финал, като победителят в турнира за юноши-старша възраст ще получи квота за участие в УЕФА Младежка Шампионска лига.

Изпълнителният комитет взе решение да отложи Общото събрание на БФС за неопределен срок, като датата за провеждането на Конгреса ще бъде обявена допълнително и ще бъде съгласувана с мерките и препоръките от страна на държавните власти.

Членовете на ИК единодушно взеха решение договорът на селекционера на България Георги Дерменджиев да бъде продължен с 6 месеца и в него да бъде включена опцията за подновяване за допълнителни 1,5 години. По лична инициатива на самия Дерменджиев месечното му възнаграждение ще бъде редуцирано с 30 % до възстановяването на тренировъчния процес в професионалните ни клубове. Членовете на ИК изразиха благодарността си към Дерменджиев за проявеното разбиране в настоящия момент.

Преди началото на днешното заседание временният президент на БФС Михаил Касабов награди с грамоти и почетни златни значки Марин Маринов, Димитър Костов, Стефан Ботев, Димитър Танев, ген. Васил Василев и Атанас Фурнаджиев по повод юбилейните им годишнини и цялостния им принос за развитието на българския футбол.

Президентът на Славия и член на Изпълкома на БФС Венцеслав Стефанов обяви, че първенството на България ще бъде подновено тогава, когато кажат „двама генерали”.

„Всички сме зависими. И футболните клубове имат хора и треньори. Но щом ни съветват, няма да искаме 60/40. Не съм сигурен, че Домусчиев иска тези пари, но той си знае”, каза Стефанов, който на въпрос кога според него ще се поднови първенството, отговори:

„Има двама генерали, обърнете се към тях за футбола. Ние сме по поддръжката. Ако генералите кажат „хвърляйте кюмюр у пещта”, ние зепочваме”, каза Стефанов.

Top