Прекратяват плановите операции от четвъртък

20 деца са хоспитализирани в болниците, сред тях има и три бебета под 1 година

От четвъртък – 20 януари, се спира плановият прием в лечебните заведения в цялата Пловдивска област. Това стана ясно след днешното си заседание Областният оперативен щаб в Пловдив, предаде Радио Пловдив.

„Целта е да се освободи кадрови ресурс за лечение на COVID болни, а не заради пренатовареност на болниците„, обясни директорът на РЗИ Пловдив д-р Сийка Димчева.

„Още днес ще подготвя заповед, която ще изпратя до главния държавен здравен инспектор за разрешение плановият прием да бъде преустановен от четвъртък – 20 януари“, каза още д-р Димчева. Изключения ще има само за операциите на онкоболни, ражданията, трансплантации и рехабилитации.

Областният управител Йордан Иванов посочи, че решението не е функция на препълнени болници, а защото в различни лечебни заведения възникват малки кризи с претоварване на персонала, които на този етап се решават благодарение а лекарската солидарност. Но е възможно тези кризи да се превърнат в сериозен проблем на ниво град.

Иванов е разпоредил на всички кметове общинските оперативни щабове да изготвят мерки. Те вече са направили и справки за предстоящите масови мероприятия, но на този етап не се предвижда тяхното отменяне.

Контролът по спазване на мерките от органите на реда обаче ще бъде завишен.

Междувременно РЗИ-Пловдив е започнала да изготвя справки за заболеваемостта в различните сегменти при децата по възрастови групи.

От РЗИ съобщиха, че към днешна дата има хоспитализирани 20 деца. Сред тях има и три бебета под 1 година. Всички те са в стабилно състояние.

Снимка: Радио Пловдив

Подобни статии

Top