Прекратяват правомощията на благоевградския кмет

Румен Томов не е заличил участие във фирмата си в задължителния едномесечен срок от избирането му

Прекратяват правомощията на новия кмет на Благоевград Румен Томов, реши Административният съд, пише Труд. Съдията по казуса – според закона, е върнал делото в Общинската избирателна комисия с указание да се събере комисията и да прекратят пълномощията му.

Припомняме, че до делото се стигна, след като бившият кмет Атанас Камбитов подаде сигнал в ОИК – Благоевград за това, че Румен Томов не е заличил участие във фирмата си в задължителния едномесечен срок от избирането му, т.е. до 4 декември, което е нарушение на чл. 41, ал. 3 от Закона за местното самоуправление и местната администрация.

След извършена проверка, при която бяха изискани документи от Търговския регистър и становище на кмета Румен Томов, на 20 декември 13-членната Общинска избирателна комисия с 9 гласа „против“ и 4 гласа „за“ реши, че няма да прекрати пълномощията му. Решението бе обжалвано от четири партии в Административния съд, който излезе с решение, че наистина има нарушение на закона и ОИК трябва да поправи решението си.

Решението на съда може да се обжалва в 7-дневен срок пред ВАС. Ако се потвърди, то в Благоевград ще има нови избори за кмет на общината.

Подобни статии

Top