Преливането на кръв от бременна на мъж води до риск от смърт

Холандски медици предполагат, че преливането на кръв от бременна жена на мъж предизвиква увеличение на смъртоносните рискове

Резултатите от изследването са публикувани в списание JAMA, информира БГНЕС.

„За мъжете, на които е прелята кръв от бременна жена, по статистика има данни за значително увеличение на смъртността спрямо мъже, на които е преливана кръв от други мъже или от жени, които не са бременни“, се казва в публикацията.

Изводът на учените се основава на изследвания, провеждани от 2005 до 2015 година. В тях са участвали над 31 хиляди пациенти. На 1000 пациенти, на които е прелята кръв от бременни, са починали 101, докато при преливане на кръв от мъж на мъж смъртните случаи са 80 на 1000 души. При преливане на кръв от жена, която не е бременна, на мъж, смъртните случаи са само 78 на 1000 души.

Според експертите антителата, които се изработват по време на бременността за защита на плода, предизвикват при мъжете болезнена реакция – остър респираторен дистрес синдром (ОРДС). ОРДС е заплашващо живота възпаление на белите дробове, което често води до смърт. ОРДС изисква включване на апарат за принудително дишане. Възможно е рисковете да се увеличават и заради различното количество на желязо в кръвта при бременните.

Изследователите подчертават, че е необходимо да се направят още изследвания, но ако клиничните резултати бъдат потвърдени, то ще има революция по отношение на преливането на кръв в световен мащаб.

Източник: actualno.com

Подобни статии

Top