Премахват и останалите тополи край Марица, на тяхно място садят чинари - DC news

Премахват и останалите тополи край Марица, на тяхно място садят чинари

Пирамидалните тополи и овощните дървета били неподходящи за градска среда

ОП „Градини и паркове“ предвижда да бъдат изсечени тополите по бул. „Марица-север“. Това съобщи директорът на общинското предприятие Георги Николаев.

Най-вероятно премахването на старите тополи ще стане с реконструкцията на булеварда. „Засега сме намалили височината им, за да удължим тяхната жизненост, без дърветата да представляват опасност“, коментира шефът на предприятието. По думите му от доста време покрай реката се садят чинари. Така са подменени и тополите по бул. „Марица-юг“.

Основната причина за премахването на тополите е, че са на преклонна за вида си възраст, а също, че изобщо не са подходящи за градски условия. Това са пирамидални тополи, подходящи за полезащитни пояси, обясни Николаев.

Той посочи, че овощни дървета като женските черници и сливите също нямат място в обществените пространства и дори засаждането им е забранено. Причината е, че те създават проблеми  в пешеходните зони и особено около детските площадки. Когато дърветата презреят и окапят, настилките стават хлъзгави, а около тях се събират много оси и други насекоми. Освен всичко друго почистването на окапалите плодове също е трудоемко.

Акацията не предизвиква такива замърсявания, но тя също не се използва за озеленяване, тъй като след определена възраст започва да съхне от върха надолу и клоните й падат. Заради това голяма част от акациите в Зоопарка са били изсечени, тъй като са били наполовина или изцяло изсъхнали. Много от тези, които са останали, в момента също са за премахване.

Подобни статии

Top