Премахват недовършено училище, сградата е опасна

Постройката е вдигната в периода 1990 – 1995 г. до етап Акт 14, непосредствено с оградата на ОУ „Захари Стоянов“

Обществена поръчка за разрушаване и фактическо премахване на недовършена, двуетажна сграда, училище ,в пловдивския квартал „Коматево“ е обявила Община Пловдив, Район „Южен“. Тя е на стойност 83 300 лева без ДДС, а крайният срок за подаването на оферти е 5 ноември. Сградата представлява двуетажна, монолитна стоманобетонна конструкция с височина 10,40 м. Изградени са два пълноценни етажа с подова плоча на 60 см от нивото на терена със входно стълбище от север, междинна плоча със стълбищна клетка и покривна плоча.

От юг сградата граничи непосредствено с оградата на ОУ „Захари Стоянов“, прилежаща към тротоара на ул. „Каскада“.

Сградата е изграждана в периода 1990 – 1995 г. до етап „Акт 14“ от стоманобетонни плочи – кухотели плочи (тип „хурда“) и носещи стоманобетонни стени и колони и е изпълнена до покривна плоча, вкл. покривни бордове.

В голямата си част стоманобетонните елементи са компрометирани – бетонът е обрушен, а армировката, подложена на атмосферни влияния, е силно корозирала. Забелязват се липсващи части от стоманобетонните елементи – инсталационни и технологични отвори, разбити поради различни причини, както и самосрутили се в следствие на намалената носимоспособност на материала.

Повърхността на бетона по плочите е разградена от изветряване на циментовото съдържание, в следствие на влиянието на атмосферните условия. В сградата не е констатирано да са изградени ВиК и електроинсталации. Покривната конструкция е стоманобетонен плосък покрив с бетонови бордове, като не е констатирано наличието на покривна, водоотвеждаща система.

Към момента, с цел предотвратяване на всякакъв нерегламентиран физически достъп в сградата, първият й етаж е обезопасен с оградни метални мрежи по целият периметър на застройката. Източник и снимка: desant.net

Подобни статии

Top