Премахват пазара на „Младежка“, правят споделени пространства (ВИДЕО)

Пазарът на „Младежка“ ще бъде премахнат в бъдеще.

Това съобщи кметът Иван Тотев, който се позова на новия генерален план за движението, който предстои да бъде приет.

„Според мен вече няма икономическа логика там да има пазар, още повече, че до Стадион „Пловдив“ има голям общински пазар, който е много хубав. Ако зависи от общината, не бихме правили там повече пазар. Мисля, че ул. „Младежка“ заслужава един хубав ремонт“, категоричен беше градоначалникът.

Той съобщи, че в бъдещия генерален план за организация на движението се предвиждало около ул. „Младежка“ да има зона за споделено пространство.

„Това означава автомобили и пешеходни пространства да са на едно ниво, с възможност за преминаване на автомобили, но не и за паркиране.  На едно ниво ще бъде всичко в това споделено пространство. С маркировка вътре в настилката ще се определя къде е улицата, къде може да преминават автомобили. Така че не попада пазарът в тези бъдещи предвиждания“, допълни Тотев.

По думите му планът не предвижда ул. „Младежка“ да бъде отворена към бул. „Васил Априлов“, защото отварянето на улицата само би довело до повече трафик в нея.

В бъдещия генерален план имало също споделено пространство между Пето РУ и бул. „Освобождение“ в „Тракия“. Там щели да преминават само автобуси на градския транспорт и ще се забрани преминаването на автомобили.

Заложено е също бул. „Марица-север“ да стане еднопосочен в посока изток-запад, в частта от кметството община „Марица“ до  моста на бул. „Васил Априлов“.

„Цялата философия на генералния план за движението, който ще приемем,  е по-малко автомобили и паркоместа в центъра, буферни паркинги, засилване на ролята на градския и алтернативния транспорт. Ние искаме да направим град за хората, а не за автомобилите“, подчерта Тотев.

В плана е заложен също по-широкият ринг с бул. „Северен“, Модър-Царевец и околовръстното, който ще помогне за развързване на трафика.

„Изчисленията са, че около 10% от трафика на Пловдив е транзитен трафик. Това е сериозна цифра, особено в пиковите часове. Той се изсипва основно на Тунела този транзитен трафик“, добави кметът.

Предстои планът да се съгласува с КАТ, след като общината е дала положителна оценка.

Подобни статии

Top