Преместиха Борисов, Арнаудова и Горанов в Седмо РУ

Преди това лидерът на ГЕРБ бе задържан в сградата на ГДНП

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, бившият директор на пресцентъра на Министерския съвет Севделина Арнаудова и бившият финансов министър Владислав Горанов, са били преместени от ГДНП в Седмо районно управление. Това предаде БНР, като се позовава на свои източници.

Управлението се намира в близост до сградата на ДНСП, където се води разследването, по което тримата бяха задържани снощи.

Днес трябва да стане ясно дали ще бъде удължено задържането им от прокурор или ще бъдат освободени. От прокуратурата обявиха, че към 9 часа тази сутрин все още не разполагат с информация за извършените в условията на неотложност действия по разследванията. От държавното обвинение напомнят, че съгласно българското законодателство, при извършване на действия по разследване „по неотложност“, протоколите следва да бъдат представени пред прокурор за одобрение.

Бойко Борисов и други членове на ГЕРБ за задържани при спецоперация на ГДНП

„В случай, че това бъде извършено, обществеността ще бъде информирана“, увериха от прокуратурата.

Според адвоката на Бойко Борисов Менко Менков все още няма повдигнато обвинение срещу него.

„Няма и не може да има повдигнато обвинение, тъй като обвинение може да се повдигне само след писмено потвърждение от прокурор“, обясни пред журналисти снощи късно адвокатът, който беше в сградата на Главната дирекция „Национална полиция“ (ГДНП), където бе отведен Борисов. Той каза, че досъдебното производство е образувано от МВР на 17 март при условията за неотложност, става въпрос за същата проверка, образувана по сигнал от сдружение „Боец“.

Менков уточни, че проверката е образувана по сигнал от 10 декември, като по нея Борисов е идвал да дава обяснения, а, по думите му, сигналът е на базата на разпечатка от медиите. Преписката, по която полицията извършва проверка, не е депозирана и не е докладвана на прокуратурата, каза Менков. По думите му първото действие по разследването е разпит на министър-председателя Кирил Петков в качеството на свидетел днес и това е единственото действие по разследването, извършено до този момент, преди претърсванията в дома на Борисов.

Няма повдигнато обвинение, има задържане за 24 часа, като в основанието за задържането е посочено изнудване, но не пише кое лице е изнудвано, кога, как и по какви причини, обясни адвокатът.

Всички претърсвания са извършени в условията на „неотложност“

„За нито едно от извършените претърсвания няма предварително разрешение на съда, полицейските органи ги извършват при т.нар. условия на неотложност и са длъжни до 24 часа да предявят действията си пред компетентния съд, за да може той да реши дали ще одобри тези претърсвания“, коментира Менков. Той смята, че изобщо не може да се говори за никаква неотложност, при положение че проверката тече вече три месеца.

Според него в разследването не участват европейската прокуратура и европейски делегирани прокурори и не става въпрос за никакви евросредства. „В момента дори няма разследващи полицаи, има само полицейски органи, които се държат изключително професионално“, разказа той за обстановката в ГДНП.

„Ще очакваме разследващите да решат какво ще правят. Те трябва да докладват на прокуратурата, да се определи наблюдаващ прокурор, да видим ще има ли повдигане на обвинение, няма ли, Борисов може да бъде разпитан в качеството му на свидетел“, посочи Менков.

Източник: DarikNews
Снимка: NOVA

Подобни статии

Top