Премиера: Ансамбъл „Тракия ни води в „Земята на Орфей“

Обичаният от всички ансамбъл подготвя редица концерти в Пловдив, страната и чужбина

2018 г. ще е доста натоварена за изпълнителите от ФА „Тракия“. Една от причините е, че талантливите артисти подготвят нов премиерен спектакъл, който ще представят в края на май тази година пред пловдивска публика. Освен това именитият ансамбъл готви и няколко съвместни концерта с други големи фолклорни състави от страната.

Какво планира обичаният пловдивски ансамбъл за своята публика разказа за DCNEWS главният художествен ръководител и директор на ФА „Тракия“ – проф. д-р Даниела Дженева.

Какво подготвя ансамбъл „Тракия“ за своята публика през тази година?

В началото на годината стартирахме подготовка на премиерата „Земята на Орфей“. Този спектакъл е по проект, които спечелихме към Национален фонд „Култура“, резултатите от конкурса излязоха в края на декември 2017 г. „Земята на Орфей“ ще е един спектакъл от нашите земи – централни и западни Родопи, включително и Тракия, там където се смята, че Орфей е имал най-силно въздействие. Премиерата ще бъде на 28 май в Пловдив, след това по проект сме анонсирали, че следващия спектакъл ще бъде в Белоградчик. По условието на проекта това ще са безплатни концерти. Надявам се да се справим за това кратко време.

Възстановявате и един от танците по хореография на проф. Кирил Дженев. Кога беше поставян за последно този танц и кога ще го видим отново?

Това е едно тематично-сюжетно музикално танцово произведение по хореография на проф. Дженев и музика на Живка Клинкова – „Орфей и Евридика“. В момента, докато композиторите пишат музика за новите танци ние възстановяваме тази картина, която не е изпълнявана от много години така че и за изпълнителите и за всички пак е премиера. Последно този танц е поставян през август 2009 г. тогава го възстановихме във връзка със един българо-италиански проект за Орфей – водещата страна беше Италия. Тогава ние възстановихме танца, но музикалната партитура не бе изучавана от музикантите и певиците, а сега ще го възстановим напълно. Този танц ще бъде представен на 28 май заедно с другите премиерни танци, които подготвяме. Ще направим един спектакъл от 80 минути, които ще започне с танца на проф. Дженев, а след това вече ще следват новите неща, които се развиват на различни места в Родопите.

Ще се насладим ли и тази година на „Нощ на ансамблите“?

Да. Тази година продължаваме трите ансамбъла „Филип Кутев“, „Пирин“ и „Тракия“. Дори за концерта в НДК вече имаме дата – 02.05.2018 г. За Пловдив все още нямаме дата.

Други съвместни концерти планирате ли?

За първи път ще направим съвместен концерт със „Северняшки ансамбъл“ – Плевен. Концертът ще е на 30 май на Античния театър. Миналата година направихме съвместен концерт със ансамбъл „Странджа“ от Бургас, той беше доста успешен. Тази година концертът с ансамбъл „Странджа“ ще го направим във Варна.

Имате ли вече планирани пътувания в чужбина?

В края на юни имаме пътуване до Белгия и до град Реймс във Франция, за два фестивала, които са на високо ниво. Таз годишните издания и за двата фестивала са юбилейни и са ни поканили като гости.

Планирате ли нещо конкретно за 2019 година когато Пловдив ще е Европейска столица на културата?

Премиерно не бих казала. Ще заложим на по-голямата част от „Земята на Орфей“, дори е много добре да може да го видим през 2018 г., за да може да се преосмисли до 2019 г. Поддържаме много неща, няколко спектакъла и това ще бъде новият, които ще е премиерен, надявам се да успеем до края на май да ушием костюмите и всичко да стане, за да може вече за 2019 г. според ангажиментите и задачите, които са да разполагаме със още няколко произведения.

Търсите ли нови изпълнители за ансамбъла?

Търсим сопрано певици, танцьори засега не. През 2017 г. преди началото на сезона попълнихме състава и в момента имаме доста нови колеги, които имат да учат страшно много неща, понеже както казах доста заглавия поддържаме.

Подобни статии

Top