Премиера на две книги в пловдивската библиотека

НБ „Иван Вазов“ – Пловдив ще бъде домакин на представянето на  книгите „Сборниче за академик Васил Златарски“ и „Перущица, гласове от миналото, настоящето и бъдещето“ – т.12 , издадени под съставителството на доц. д-р Елка Дроснева.

Книгата за акад. Златарски е посветена на 150-годишнината

от рождението на големия български историк и представя животопис за него, очерки за личния му архив в БАН, библиография на трудовете му и изследвания за него.

А поредното, 12-то томче за Перущица, представя поредица от документи и материали от научните и културни събития в Перущица, както и духовния живот в нея в периода 2016 – 2018 г.

Доц. д-р Елка Дроснева е родена през 1953 г. във Варна.

Историк със силно присъствие в българската наука – била е преподавател в Софийския университет „Климент Охридски“, Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, Югозападния университет „Неофит Рилски, Русенския университет „Ангел Кънчев“…

Научен сътрудник в БАН. Интересът ѝ като учен е насочен към Балканите, българските родови хроники, местния фолклор, Библията. Животът я свързва с Перущица и тя посвещава голяма част от научния си и творчески път на нея.

Доц. д-р Елка  Дроснева напусна този свят на 3 март 2018 г.

Премиерата е от 16.00 ч. в Конферентната зала на НБ „Иван Вазов“.

Подобни статии

Top