Премиера на книгата „Репортер от Миналото време“ на Йосиф Давидов в Пловдив

 „Репортер от Миналото време“ представя пътя на автора в журналистическата професия

Журналистът Йосиф Давидов е един  водещите български репортери. Бивш кореспондент е на БТА в Мадрид, гл. редактор на сп. „По света“, на международната агенция „Глобал пресс“ – Франкфурт/Мадрид, редактор на вестника на българите в Испания „Нова дума“ и др. Творческата му кариера започва през 1969-а година, като журналист в международния отдел на някогашния в. „Труд“.

Давидов е първият български журналист, интервюирал на 31 януари 1990 г. цар Симеон. Издава четири книги, посветени на Африка.

„Репортер от Миналото време“ представя пътя на автора в журналистическата професия от 70-те години на 20-ти век насам чрез многоройните му пътувания из „горещи точки”, срещите и интервютата му с изявени световни дейци, преживяванията му в удивителни, често и опасни ситуации.

В книгата ще открием от първо лице любопитни моменти от първата среща на автора със Симеон Сакскобургготски в Мадрид, както и много любопитни четива от „минало“ време, които днес, от дистанцията на времето, припомнят събития от международната политика с поучителен характер.

Увлекателно и динамично, журналистът Йосиф Давидов описва  с легенди като Уилфред Бърчет, Луис и Амилкар Кабрал, Ясер Арафат и  много други известни и безименни герои на световни трусове.

Йосиф Давидов си признава, че най-дълбоко обаче е „потънал” в Африка.  Динамични, увлекателни и ярко написани, в типичен репортерски ритъм и с висока концентрация познавателност, са репортажите  от Родезия (Зимбабве), Танзания, Замбия, Етиопия, Мозамбик, Ангола, Конго, Сомалия и други африкански държави.

„Служих съвестно на професията си. Гледах и виждах, слушах и чувах, писах с отговорност пред читателите. Удовлетворен съм и съм благодарен на живота, който ми отреди тази съдба„. Йосиф Давидов

Авторът ще бъде представен от Dr.Георги Найденов Ph.D. от 17,30 ч. в Литературния салон на читалище  „АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ“, Пловдив.

Top