Премиера на новото българско вино подготвя изложбата „Винария 2019“

Грандиозна премиера на новата вълна́ българско вино готви изложбата „Винария 2019“ от 20 до 24 февруари в Международен панаир Пловдив.

Ценителите ще се срещнат с изгряващи имена и марки. След като в продължение на години изгради най-известните български брандове, сега „Винария“ представя последното поколение производители.

Те залагат на местните сортове и особеностите на тероара, за да се откроят на чуждестранните пазари, тъй като потребителите търсят различното и екзотичното.

Това може да донесе голям успех на българското вино, смята  Бодуа Аво,  президент на световноизвестния конкурс Concours Mondial de Bruxelles. Именно тази тенденция демонстрира 27-ото издание на Международната изложба за лозарство и винарство.

Едно от изкушенията ще бъде прочутият мискет. Ценителите ще могат да дегустират бели вина от  сунгурларски, варненски и  врачански мискет. Колекцията е представена от семейна изба и носи духа на новата вълна́ вино, създадено от симбиозата между местния тероар и съвременни технологии.

Най-известният български сорт – мавруд, и превъзходният рубин са в основата на различни

вариации, запазващи характерната плътност, наситения аромат и топлия южен характер на вината.  Модерната нотка идва от аромата на череша, касис, къпина, малина, ягода. Сортът „Гъмза“, характерен за района на Северозападна България, се завръща на сцената със серии от напитки, в които са добавени екзотични аромати на ванилия, цитруси и тропически плодове. 

1 2

Подобни статии

Top