Премиера на открито в Пловдив: Научнопопулярният филм „Лагуната на белите птици“

Филмът ще запознае зрителите с биоразнообразието на солената лагуна

Премиерата за Пловдив на научнопопулярния филм „Лагуната на белите птици“ ще започне от 20:30 ч. тази вечер в Дондуковата градина. Филмът е създаден в рамките на проект „Натура 2000 в България – Нови Хоризонти“ LIFE17 GIE/BG/371, в партньорство със Зелени Балкани и БГ Топ Мюзик. Премиерната прожекция се организира от Зелени Балкани и Регионален природонаучен музей – Пловдив.

Едночасовият филм, посветен на Поморийското езеро ще запознае зрителите с уникалното биоразнообразие, което съхранява солената лагуна и с дейностите по неговото опазване. Крайбрежната лагуна е пример за успешна симбиоза на човека с природата, независимо от сериозното човешко въздействие върху езерото в исторически план.

Дори традиционният за Поморие добив на сол не е попречил на опазването на редица редки за страната и езерото животински и растителни видове. Поморийско езеро е дом на над 60 вида птици, а през различните сезони могат да се наблюдават над 270 вида – мигриращи, зимуващи и гнездящи.

Повече интересна информация за езерото ще научат зрителите, които ще посетят прожекцията на открито. За собствен комфорт, гостите могат да си донесат по нещо за сядане и разхлаждащи напитки.

Подобни статии

Top