Премиерът Борисов: Имаме 30 човека в болница, а се готвим за 4000

Първата и основната ни задача е да защитим здравето на хората

По-добре да останем без  текст за спекулата, отколкото да накараме пазара да се изкриви, категоричен е Борисов относно спорните текстове в Закона за извънредното положение.

Премиерът Бойко Борисов свика извънреден брифинг пред журналисти в Министерския съвет.

„До последния лев ще стискаме за да имат пенсионерите гарантирана пенсия. Защото никой не може да каже докога ще продължи това. Това, което прочетох от президента – той няма нито една конкретна мярка, заяви Борисов. Той подчерта, че мерките са взети в най-спешен порядък – веднага са раздадени наличните защитни облекла, веднага е започнало раздаването на лекарства. Помните ли Трети март – тогава кой се подиграваше с вируса, помните ли“, попита риторично Борисов.

Търсим лекарства по целия свят, които дори не е доказано, че лекуват и се борим те да бъдат докарани до нашите пациенти, каза още премиерът. Въвеждаме мерките плавно, за да няма стрес – обясняваме, обясняваме. Отдалечихме във времето плащане – на лекарство, на ТЕЛК… Именно затова днес направих този съвет – от специалисти, професори. Да чуем алтернатовно мнение и тогава да намерим сечение.

“ Защо е нужно да си играем със страховете на хората и да използваме тази криза някой да си прави политически пиар. Историята показва, че който се заиграе със страховете на хората, губи“, подчерта Борисов.  „Повярвайте, най-лесно е да освободим резерва на държавата. Този резерв никой няма да си го занесе вкъщи. Нека първо видим колко време ще трае тази гадост и тогава ще видим. Искам най-напред да останат пари за пенсионерите и тогава чак да видим къде и на кого може да помогнем. Една седмица само е минала!

От следващия месец бюджетът ще усети разликата и тя ще е огромна, категоричен е премиерът.

Не мога да разбера кое го промени от четвърътк до неделя. И днес сутринта си говорихме в 10 ч, коментира Борисов поведението на президента.

Имаме 30 човека в болница, а се готвим за 4000, каза премиерът. Той благодари на бизнеса и на всички, които са на първа линия в борбата срещу заразата. Борисов е категоричен, че никоя държава не се е организирала толкова бързо в мерките.

Без участието на цялата нация няма как да стане, допълни той.

На въпрос дали се обмисля удължаване на извънредното положение, Борисов заяви – „Дай Боже, това да свърши. На първо място е здравето на хората“.

Премиерът е категоричен, че първо място се вслушва в предложенията на Националния щаб и за да бъде абсолютно сигурен в тях, днес е решено да бъде създаден Медицински съвет. Ако не е необходимо, няма да се удължава извънредното положение, каза още премиерът.

„През криза се минава само с лишения, мобилизация, единство. Ако можеше утре да махнем извънредното положение, аз щях на мига да го махна, нямаше да чакам и парламента, подчерта Борисов.

Спре ли търсенето, това ще е ужасно за нашата икономика. Ние сме малко, нашата държава е с малко потребление. Затова ние отворихме пазара навън и затова износът ни е по-голям от вноса. Само че, ако закъсат големите държави, това ще се отрази и на нас. Затова стискаме парите.

Подобни статии

Top