Премиерът Борисов: От вчера до днес облекчихме 5 мерки

Над 15 000 полицаи на първа линия ще получат награди от по 650 лева

От вчера до днес има 5 облекчения, защото ми омръзна да слушам как някъде облекчавали мерките. България е от страните, която, да не кажа първа, въведе мерки за ограничаване на коронавируса и понеже бяха навременни, до днес успявахме да държим бавно увеличаване на заболелите.“ Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг съвместно с финансовия министър Владислав Горанов в Министерския съвет.

По думите му петте облекчения са отварянето на пазарите, свободното влизане и излизане от София, разрешената имунизация на бебетата, женските консултации и плановите операции.

Това, което в Словения и Германия говорят, ние не сме го забранявали. В Словения облекчиха строителството, ние никакво строителство не сме забранявали„, каза още премиерът. Борисов уточни, че в България ходенето по улицата не е ограничено. Няма вечерен час. Никой не пресира хората.

Някои даже решиха, че могат да нарушат елементарната карантина – да се разхождат из страната и да създадат куп неприятности за себе си и за колегите, които обработваха документите„, каза премиерът.

Кое да облекчим още? Останаха парковете и планините. Ето днес имахме коалиционен съвет, говорихме и с колегите. За съжаление се катерим вече много стръмно. Големи групи почват да се разболяват. Резултатите от това пътуване, от това масово смесване на хора, което не можахме да предотвратим, ние направихме максималното хората да не се усещат затворници, според щаба в петък-събота вече ще имаме много по-ясна картина на ръста на заболяване.

Днес премиерът благодари специално на колегите от МВР за работата им по време на извънредното положение и съобщи: „Вътрешният министър Младен Маринов предложи на 15 200 полицаи на първа линия да бъдат дадени по 650лв. във вид на награди, а не като на медицинските специалисти по 1000лв. чисто. Това прави около 10 млн. Още от днес започнете да ги изплащате, подчерта министър-председателят.“

Източник и снимка: БНТ

Подобни статии

Top