Премиерът Донев от Каравелово: Няма да оставим нито един неподпомогнат човек (ВИДЕО) - DC news

Премиерът Донев от Каравелово: Няма да оставим нито един неподпомогнат човек (ВИДЕО)

Държавата ще отпусне средства и ще осигури строителни материали за възстановяване на нанесените щети след наводненията

„Няма да остане нито един човек, който да е засегнат и да не бъде подпомогнат“. Това заяви служебният министър-председател Гълъб Донев, който е на посещение в пострадалото от наводненията с. Каравелово, предаде БНТ.

„Всички институции, държавата, всички доброволци, които участват по възстановяване на щетите от бедствието, показват, че силата ни е да бъдем единни в усилията си да помогнем на всички пострадали граждани“, каза още Донев.

„Приливната вълна е нанесла огромни щети на инфраструктурата на съответните общини и на частните имоти на хората, като държавата от първия ден провежда спасителни действия и е уникално, че няма отнет живот от това действие“, коментира премиерът.

„Ще бъдат отпуснати средства, ще бъдат осигурени строителни материали, необходими за възстановяване на нанесените щети по домовете на хората.Щще бъдат отпуснати диференцирано средства за това всеки един пострадал, всяко едно домакинство да бъде подпомогнато и да знае, че държавата стои плътно зад него„, заяви Донев.

До няколко дни ще бъдат описани всички необходими средства за най-нуждаещите се хора, очаква се да бъдат доставени временни жилища за хората, чиито домове са разрушени. Гражданите могат да подават заявления за еднократна помощ.

„Предстои първият учебен ден, съответно всички родители на ученици ще могат да получат помощ, и за това е помислила държавата“, заяви Донев.

„Реката е с изключително голям дебит, което показва, че срещу природата няма как да се борим“, коментира Донев. Той заяви, че дератата са почиствани и причината за бедствието е проливният дъжд.

„Да, има сеч, но тази сеч не е безразборна, не е в нарушение, за всяко от дърветата е дадено разрешение. Сечта не говори за някакви нарушения. Ако е имало сеч и тя е законна, не може да бъде причина за бедствието. виждате, мче тази дървесина, която е нанесена тук по моста, от реката и по деретата, е дървесина, която е изкоренена. Всички причини, които са довели до това бедстие, ще бъдат изяснени“, посочи служебният премиер.

По-късно днес премиерът ще посети и другите две тежко засегнати села в Карловско – Богдан и Слатина.

Снимка: БНТ

Подобни статии

Top