Премиерът Кирил Петков: България ще извика посланика си от Русия за консултации

Петков и еврокомисарят по сближаване и реформи обсъдиха по-бързото одобряване на оперативните програми от новия финансов период

„България ще извика посланика си от Русия за консултации“, обяви министър-председателят Кирил Петков пред журналисти в Брюксел. Премиерът изрази очакване руската страна да направи на свой ред същото. Той определи реакцията на руския посланик у нас като груба и недипломатическа и заяви категорично, че подобно поведение е недопустимо от който и да било дипломат.

Премиерът Кирил Петков обобщи резултатите от срещата си по-рано днес в Брюксел с европейския комисар по сближаване и реформи Елиза Ферейра. Двамата обсъдиха анализа, който ясно показва концентрацията на евросредства у нас в малко на брой фирми в различни региони на страната. Министър-председателят получи благодарност от страна на Комисията за данните, които биха били добър модел за анализ не само за България, но и за всички страни членки, така че да бъдат избегнати подобни рискове от корупция.

В рамките на срещата си Петков и Ферейра обсъдиха също по-бързото одобряване на оперативните програми от новия финансов период, така че във възможно най-кратък срок през настоящата година да започне изплащането на средствата. Премиерът подчерта значението, което правителството отдава на прозрачното и ефективно използване на европейския публичен ресурс. Петков и Ферейра дискутираха още възможността за ползването на средства от европейските фондове за адресиране на спешните нужди на украинските бежанци в България. В допълнение България ще има веднага на разположение близо 150 милиона евро по линия на инструмента REACT-EU. В разговора си с еврокомисаря премиерът Петков посочи, че ситуацията с бягащите от войната в Украйна налага да се изработи нов отделен инструмент на ЕС за солидарност със страните на първа линия, сред които и България.

Относно предстоящото заседание на Европейския съвет

премиерът Кирил Петков изтъкна, че  предстои да бъде обсъдено българското предложение за обща европейска политика относно цените на горивата. По думите му това би довело да намаляване цената на газа, което ще допринесе за по-ниски цени на тока, както и ще се отрази върху инфлацията. Министър-председателят изтъкна усилията на българското правителство на национално ниво за намаляване на цената на тока, както и за ускорена енергийна диверсификация.

В Брюксел държавните и правителствените ръководите ще проведат  и съвместна сесия с президента на САЩ Джо Байдън. Премиерът Кирил Петков изрази позитивно очакване за срещата, която да покаже, че ЕС и НАТО работят заедно за повече сигурност. Министър-председателят изтъкна, че страната ни показва координация с партньорите и посочи, че над 150 военнослужещи от Великобритания  ще се присъединят към българската бойна група. Водят се разговори и с Италия за това.

Министър-председателят Кирил Петков акцентира също върху изключително бързата реакция на Европейската прокуратура, докато  случващото се у нас показва колко неефективна е българската прокуратура. Независимо от това премиерът изрази увереност, че страната ни се променя и времето върви в посока България да се изчисти от корупция.

Подобни статии

Top