Премиерът Кирил Петков: Икономическият шантаж на Кремъл няма да успее (ВИДЕО) - DC news

Премиерът Кирил Петков: Икономическият шантаж на Кремъл няма да успее (ВИДЕО)

„Единни можем да преодолеем трудностите, създадени от Русия“, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис

Провал на икономическия шантаж на Кремъл очаква премиерът Кирил Петков, след като в отговор свободна и демократична Европа демонстрира своето единство.

„На руската инвазия в Украйна и безпрецедентния натиск, който Русия ни оказва в момента чрез спирането на газовите доставки, можем да се противопоставим единствено заедно“, убеден е българският министър-председател.

На официална церемония днес в Александруполис Кирил Петков, заедно с премиерите на Гърция и на Северна Македония – Кириакос Мицотакис и Димитър Ковачевски, с президента на Сърбия Александър Вучич и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, дадоха старт на изграждането на терминала за втечнен природен газ. Това е един не само енергиен, но и геополитически проект, който ще промени енергийната карата на целия регион, категоричен беше премиерът Кирил Петков.

Министър-председателят Петков е убеден, че днешният ден ще остане в политическата история на отношенията между България и Гърция. Премиерът специално благодари на гръцкия си колега за подкрепата, която нашата съседка ни оказва в настоящия критичен момент чрез използването на капацитета на съществуващия терминал в Ревитуса. Българският министър-председател посочи и ускорената работа по интерконектора Гърция-България, който ще бъде готов в средата на настоящата година. Петков изрази увереност, че по-голямата свързаност на Балканите ще бъде в интерес на икономическото развитие на цяла Европа.

„Единни можем да преодолеем трудностите, създадени от Русия„, заяви министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис. По думите му първа стъпка в тази посока е независимата газова система в Александруполис. Гръцкият премиер бе категоричен, че много скоро руският газ в Европа ще бъде заместен от доставки от други източници. Президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски също приветстваха старта на ключовия за региона и за Европа проект. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел потвърди геополитическото значение на терминала в Александруполис и изтъкна значението на това да има европейска енергийна платформа.

Подобни статии

Top