Премиерът Кирил Петков се похвали с любим разказ на Чехов, който е на Толстой

Поводът бе рожденият ден на Чехов

Комичен литературен гаф направи премиерът Кирил Петков днес. В предаването „Седмицата“ на Дарик радио той надълго и нашироко разказа колко любим му е разказ на Антон Чехов, който обаче е писан от… Лев Толстой. Поводът да поговори за литература бе фактът, че днес е рожденият ден на Чехов.

В тази връзка водещият Константин Вълков попита Петков как би коментирал думите на Чехов, че човек може да достигне до убеждения само чрез личен опит и страдание – въпросът бе отправен в контекст на проблемите със Северна Македония.

„Първо да кажа, че имам едно любимо есе на Чехов – „Колко земя му трябва на човек“. Всеки трябва да се сеща за този негов разказ“, каза Петков. И разясни сюжета – на един човек му дават възможност да загради огромна територия, тичайки от сутрин до залез; амбицията го кара да тича, но не си преценява силите; накрая е заградил много земя, но умира уморен; погребват го в гроб два на два метра.

„Така че този разказ на Чехов ми е любим – докато се стремим да заградим максимално много, трябва да мислим, всъщност, кои са важните неща, кои неща да приоритизираме“, каза Петков. И после продължи с разсъждения за Северна Македония.

Разказът е прекрасен, наистина. Но просто не е писан от Чехов:

Източник: segabg.com

Подобни статии

Top