Премиерът: Мутафчийски ми изпрати СМС този начин на информиране да спре

Един от първите заразени с коронавирус е починалата лекарка тази нощ. Тя е работила в  Спешна медицинска помощ и е лекувана в Окръжна болница в София.

Тя е била изписана, с две отрицателни проби. Вчера внезапно се е влошила, с пристигането се е наложило да бъде интубирана. Загинала е с в спешния център на Александровска болница, дори лекарите на се успели да я приведат в интензивния сектор.

Около 45 минути лекарите са я интубирали без успех.

Сега се очаква ПСР текста,  взет веднага след пристигането на лекарката. Това обясни ген. Мутафчийски, председател на НОЩ.

В брифинга се включиха премиерът Бойко Борисов и началникът на Оперативния щаб ген. Мутафчийски.

Борисов заяви, че не е имал това намерение, ако не е съзирал поредния умисъл, визирайки реакциите след като вчера стана ясно, че Националният оперативен щаб няма да дава редовните си брифинги.

Премиерът подчерта, че щабът никога не е бил разформирован. Щабът работи на пълни обороти.

Той обясни, че щабът е доста голям и всяка сутрин първо се среща с него, обсъжда всичко по стотици пъти, докато не се намери пълен консенсус, след което слизат и обявяват данните или здравният министър издава своята заповед.

Бойко Борисов: От две седмици Щабът ме умолява да спра да се гаврите всяка сутрин с тях. Една част си вършат работата, има друга, която буквално идва да се заяжда с тях. Просто хората се преумориха. Те имат и операции планови, имат и друга работа. Умоляваха ме.

Борисов заяви, че ген.  Мутафчийски му е пратил есемес това да се прекрати и по друг начин да се работи.

Премиерът уточни, че вчера по време на брифинга на Щаба в новия формат е бил с ген. Мутафчийски и е работил. Той подчерта, че работят всеки ден без почивка, без събота и неделя и без заплащане.

Той категорично отрече да има напрежение между него и ген. Мутафчийски. И предупреди, че тези спекулации са начин да се подрони работата и доверието в правителството и в Щаба. Според е бил между доц. Ангел Кунчев и ген. Мутафчийски за разхлабване на мерките.

Ген. Мутафчийски заяви, че наистина е некоректно отразяване, че Щабът е спрял и подобна информация обезсмисля техните усилия.

Той напомни, че на медиите е съобщено още миналата седмица, че разговарят с премиера да бъде променен начина на оповестяване, защото според много от хората този начин насажда страх и фиксира вниманието на обществото.

Ген. Мутафчийски: Молбата за промяна за оповестяването беше лично наша. Дори ние искахме и по-далече да бъде – само с прессъобщения и ако има въпроси да бъдат към ресорните министерства и към щаба.

В началото на брифинга доц. Димо Димов, секретар на Щаба съобщи последните данни за ситуацията с коронавируса у нас.

 

Подобни статии

Top