Премиерът на България: Държавата ми е много мила

Бойко Борисов даде специална пресконференция, направи горещ коментар за последните масови протести

Понеже ми е много мила държавата, толкова много неща се правят, че не ми се иска от глупост да се разруши и дълги години след това да има много, много проблеми, а България го е правила това много пъти с грешни решения. Иска ми се да го предотвратя.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който тази сутри даде пресконференция в Гранитната зала на Министерския съвет.

„Как се развиха събитията с медицинските сестри в сградата на парламента. 15 охранители не можаха да въведат ред“, каза Борисов. Той коментира и случая, когато охрана от НСО не допусна до плажа в база „Росенец“ Христо Иванов.

Преди два дни се разиграва следната случка, не скеч, случка. Видимо публични лица – Христо Иванов ми е бил вицепремиер, министър, всички го познавате. Дебаркира, видимо с провокативна цел като Христо Ботев на Козлодуй, носи знаме. Видно отива там с цел. Абсолютно не го виня. Никакъв упрек, отива там със своята цел. Приемаме, че е най-добронамерена. Как бива посрещнат? Там се е очаква, че е ВИП-ът, не е на плажа, не се пече. Нищо не налага такива действия на двамата-трима охранители„, заяви премиерът и допълни:

Аз просто виждам артисти, единият леко върви, носи знаме, а другият го бута до водата, докато джапне във водата. И вече това, което е върхът на възмущението ми, сержанти ли са, офицери ли са. Президентът Радев ще ни каже какви са, хвърля знамето, като знаят, че това нещо се снима. И тези охранители правят всичко възможно това да е най-автентично. Свършва сценката, качват се на колата и отиват – къде? – да подкрепят. Какво прави Христо Иванов, да подкрепи или да протестира, пред този, който пряко отговаря, по закон за НСО. Какво казва, че ще държи Борисов отговорен. За кое? 4 години президентът Радев ръководи пряко, непосредствено, контролира НСО. Не могат да си изкривят душата и да излъжа. Когато са ми пращали за началници и зам.-началници., никога не съм се противил. Закон нямаше за НСО, ние направихме„, категоричен беше Борисов.

Сега искат да изкарат, че ДПС и ГЕРБ работят заедно, само че аз публично съм им благодарил за всички случаи, когато като партия в парламента са ме подкрепили. Никога не сме делили кметовете и винаги по-равно сме подавали пари,за улици, канализация, нови училища. Нямаше да ни стигнат гласовете за Ф-16, те ни подкрепиха и аз мисля, че няма кой да се съмнява, че по евроатлантическа линия ДПС е прогнозируема партия. Подкрепиха ни за ДДС-то за ресторантите, за книгите“, коментира още премиерът. Той бе категоричен, че протестът е добре сглобен. „Христо Иванов протестира срещу тези, които го къпаха. И вика: Държа Борисов отговорен. За кое? Президентът еднолично носи отговорност и с назначаването на директора на НСО. Това означава подбора, подготовката и обучението на всички служители. Считате ли, че един средно интелигентен човек, когато го снимат, ще хвърля българското знаме? И те го хващат и го бутат, и гледат в камерата, и джапкат и си пътуват обратно„.

Той заяви, че не е казал и дума, когато прокуратурата влиза в Министерския съвет и научава от медиите, когато задържат и пускат негови министри и зам.-министри. „Видях как в най-важната служба на МВР – БОП-а, как ги наредиха на земята. И аз веднага им поисках оставките. Иво Спиридонов 20 години е работил с мене, прекрасен офицер, но пое отговорност. Какъв преврат, никой не отишъл при президента, а при негови функционери. Ако са виновни, ще си понесат отговорността„.

Според Бойко Борисов всичко е заради днешния ден, който е изключително важен. „Защо е това, заради днешния ден, важен ден е, цял ден ще се работи. Тази ярост идва заради това, че ако успеем – ще се случи. Няма да може да се фалират банки, няма да могат да се теглят пари в кеш, без да светнат в Европа, ще паднат лихви, ще се вдигне кредитният рейтинг. И ще се на мястото с най-успелите, в сърцето на ЕС. Чакаме новини довечера след 20 часа.“\БНТ

Подобни статии

Top