Премиерът: Обмисляме да построим още един мост в Пловдив, за да се облекчи трафика

Според Борисов в момента най-големият проблем е в липсата на Околовръстно шосе.

Кметът Иван Тотев е поискал  правителството да обмисли вариант за изграждане на нов мост над река Марица  в Пловдив.  Той е пуснал запитване към премиера и е обяснил нуждата от съоръжението, което трябва да облекчи допълнително трафика в града. Това каза Бойко Борисов. По думите му  обаче идеята тепърва ще се развива, а Борисов ще изчака кметът и областният управител да се разберат дали и къде трябва да бъде построена новата връзка над реката.

Според Борисов в момента най-големият проблем е в липсата на Околовръстно шосе. Премиерът  посочи, че за заводите, които се откриват в България, е необходима инфраструктура и извън населените места. Той лично е проследил, че на всеки 10 секунди тук преминава по един камион.

„Трябва да се направи околовръстно. Иначе тези заводи ще блокират града. Смятаме го по 20 млн. лв. на възел. Изключително важно е да направим и новия лъч от Скобелева майка”, каза Борисов.

Преди да инспектира реконстроираната отсечка между Пловдив и Асеновград  премиерът, заедно с вицепремиера Томислав Дончев и заместник-министъра на регионалното развитие Николай Нанков минал цялото околовръстно и дори спрял да покаже тапата на Скобелева майка.

Премиерът коментира и предстоящото въвеждане на ТОЛ системата. Той подчерта, че амбицията на кабинета е това да стане през месец август.

„Дори срокът да се удължи, това няма да създаде проблеми. Ще се изгубят пари, но важно е да има разбиране и от страна и на превозвачите. Никъде в Европа не може да платиш 10 евро, за да прекосиш страната с ТИР.  Ако искаме пътища, трябва да се плаща. Всеки иска нови хубави пътища, но без пари и без да вдигаме данъците.”

Борисов допълни, че  има време до лятото, за да се реши как да се таксуват всички превозни средства над 3,5 тона, за да се съберат реални пари от тировете, които натоварват най-много пътищата.

Обмисля се каква да е таксата за автобусите, за да не се вдига цената на билетите. За магистралите ще се плаща.

Той допълни, че с темата не бива да се спекулира и даде пример с цената на горивата. По думите му, когато сега пада цената на бензина, хлябът и стоките  не стават по-евтини.

„Тези пари трябват, за да се направят ремонт на пътищата и свързващите участъци“, каза още Борисов.

 

Подобни статии

Top