Премиерът сравни зърнопроизводителите с терористи, браншът излиза на протести - DC news

Премиерът сравни зърнопроизводителите с терористи, браншът излиза на протести

Зърнопроизводителите излизат на протест в понеделник.

Решението им беше потвърдено на съвещание днес следобед. Напрежението между тях и премиера расте. Въпреки че сравни държанието им с това на терористи, Николай Денков подаде ръка за преговори. Премиерът отправи критики към земеделското министерство, но заяви, че няма да иска оставката на министър Кирил Вътев.

„В последните два дни те започнаха да се държат като терористи. Използват фалшиви аргументи, поставят искания незабавно да се случи това, ако не го направите, ние ще блокираме държавата, аз с терористи не преговарям. Аз очаквам да дойдат на масата и да преговаряме по същество.“

„Това абсолютно не е допустимо министър-председател на републиката да говори по този начин за хора, които демократично изразяват правата си да протестират. Това изобщо не е допустимо. Да наречеш селскостопанския си сектор, който изработва 1/7 от БВП на страната терористи“, каза Илия Проданов, председател на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите.
Отпускат 63 млн. за земеделците след отмяната на забраната за внос на украинско зърно.

Днес стана ясно, че Илия Проданов подава оставка като съветник на земеделския министър.

„Решението да приема поста беше колективно. Решението да го освободя – също. Имаме страшно много проблеми в сектор „Селско стопанство”, които определено трябва да се решат”. По думите му единствената цел на предстоящите протести е да се решат проблемите, които тлеят толкова години. Според него, ако премиерът продължава да се отнася по този начин към сектора, ще му бъде поискана оставката.

От Асоциацията са поискали среща още преди 15 дни заради зърното от Украйна. Преди обаче Народното събрание да вземе решение забраната за внос да падне, премиерът не се е срещнал с никой от сектор „Селско стопанство“, твърдят от Асоциацията.

Протестите започват в понеделник в страната. Във вторник се местят пред МС в София, където зърнопроизводителите канят и премиера. Протеститв на целия сектор „Земеделие“ за спасяване на българското земеделие засега са безсрочни.

Снимка: БТА

Подобни статии

Top