Премиери, ново българско кино и любими класики на 16-то издание на София Филм Фест в Пловдив

Панорамата ще се проведе от 17 до 28 март в Lucky Дом на киното

Специални видео-обръщения към публиката ще направят създателите на част от филмите

За 16-ти пореден път днес в Пловдив стартира пловдивското издание на София Филм Фест в Lucky Дом на киното. Кинопанорамата ще открие в 18:30 часа новият филм на Камен Калев – “Февруари”, част от официалната селекция на фестивала в Кан. София филм фест в Пловдив се провежда със съдействието на Община Пловдив.

Специални видео-обръщения до фестивалните зрители в България ще направят някои от режисьорите – Вим Вендерс, Милчо Манчевски (Преди дъжда), Тони Палмър (Вангелис и пътуването до Итака), Мохсен Махмалбаф (Кандахар) и Фолкер Шльондофр (Тенекиеният барабан).

27-те заглавия от програмата на фестивала са организирани в три категории.

В категорията ПРЕМИЕРИ  са включени  безспорният фаворит за чуждоезичен „Оскар“ на Томас Винтенберг – „Още по едно“ с Мадс Микелсен. „Сибир“ на гостувалия в Пловдив режисьор – Ейбъл Ферара и  участието на Уилям Дефо, „Човекът, който си продаде кожата“ с Моника Белучи, „Пътищата на живота“ с Хавиер Бардем и Салма Хайек, „Туве“ на Зайда Бергрот, посветен на прочутата художничка и писател Туве Янсон, „Сузана Андлер“ на Беноа Жако с Шарлот Генсбур, и носителите на Сребърни мечки – “Ундине” и “Никога рядко понякога винаги”.

В категорията НОВО БЪЛГАРСКО КИНО освен откриващият “Февруари”, ще видим още три съвсем нови родни заглавия – „Уроци по немски“ с Юлиян Вергов и Стефка Янорова, „Житие“ с Иван Бърнев и Любов Любчева, и дългоочаквания филм за Петя Дубарова – „Петя на моята Петя“.

В категорията ФИЛМОВИ КЛАСИКИ пловдивските киномани ще могат да се насладят на дигиталните копия на 12 обичани заглавия от любими режисьори. Сред тях са “Алис в градовете”, “Париж, щата Тексас” и “Буена Виста Сошъл Клъб” на Вим Вендерс, “Извън закона” на Джим Джармуш, “Празненството” на Томас Винтенберг, “Стик N3” на великия Ким Ки-дук, “Вангелис и пътуването до Итака” на Тони Палмър.

В тази рубрика ще можем да видим още номинирания за Златна палма през 2001-ва година “Кандахар”, носителя на 4 Оскар-а за 1982-ва година “Огнените колесници”, култовия “Пинк Флойд: Стената” и още интересни заглавия.

Поредица качествени фестивални заглавия очакват зрителите.

Те ще се насладят на играта на любимите актьори Хавиер Бардем, Шарлот Генсбур, Моника Белучи, Уилям Дефо и много други. Обичаното киносъбитие ще се проведе от сряда, 17-и март, до 28-ми март. В програмата са включени общо 27 прожекции, като освен най-новото арт кино от света, част от събитието са и ново българско кино и легендарни стари филми в нов дигитализиран формат. Фестивалът се провежда със съдействието на Община Пловдив.

Предстоят фестивални ексклузивни прожекции и премиери на „Пътищата на живота“ – най-новият филм на Сали Потър с Хавиер Бардем и Салма Хайек, „Туве“ на Зайда Бергрот, посветен на прочутата художничка и писател Туве Янсон, „Сузана Андлер“ на Беноа Жако с Шарлот Генсбур, „Ундине“ на Кристиан Пецолд с Паула Беер, „Човекът, който продаде кожата си“ на Каутер Бен Хания с Моника Белучи, „Сибир“ на Ейбъл Ферара с Уилям Дефо.

В „Пътищата на живота“ режисьорката Сали Потър ни предлага мозайка от алтернативни варианти, които Лео (Хавиер Бардем) може да изживее. Почеркът на Потър – разказ без компромиси, суров и безпощаден, е една от характерните особености на нейните творби, обичани от фенове и киноспециалисти, а умението ѝ да извлича от актьорите всичко най-добро, на което са способни, е наистина възхитително.

В „Сузана Андлер“ Шарлот Генсбур се сблъсква с дилема дали да наеме просторна вила през лятото на Френската Ривиера. Решението е свързано с житейски колебания – лъжа, любовни авантюри, необяснима и трудно осъзната безтегловност, в която витае неизвестността за бъдещето… 

1 2

Подобни статии

Top