Прерязаха лентата на Дневен център за подкрепа на хора с увреждания в Пловдив (СНИМКИ/ВИДЕО)

За първи път в страната се въвежда услугата „заместваща грижа“

Дневен център за подкрепа на хора с увреждания бе открит официално днес в бивия Дом „Рада Киркович“ в Пловдив. Центърът се помещава на първия етаж на сградата на бившия детски пансион и в него освен дневни и почасови грижи, се предлага заместваща грижа.

Лентата на новата социална услуга бе прерязана от зам.-кмета Георги Титюков, шефката на дирекция „Социални дейности“ Веселина Ботева и ръководителя на проекта Атанаска Бъклева.

Центърът е с капаците от 90 души, като в тази бройка се включват и близките на клиентите на услугата. Общо около 30 души могат да бъдат обслужвани в него, разказаха Георги Титюков и Атанаска Бъклева.

Услугата „заместваща грижа“, която за първи път се въвежда в страната, предвижда близките на хора с увреждания да могат да ги  оставят на грижите на социалните работници, трудотерапевти, психолози и рехабилитатори за максимум 14 дни, ако им се налага да отсъстват от къщи.  Центърът разполага с медицински кабинет, спални помещения, трапезария и зали за рехабилитация и зала за трудотерапия.

1 2

Подобни статии

Top