Прерязаха предпремиерно лентата на Епископската базилика на Филипопол (СНИМКИ И ВИДЕО)

2000 квадратни метра мозайки  разгледаха гостите на откриването

Посланици от няколко държави, представители на фондация „Америка за България“ и община Пловдив и много местни институции присъстваха на предпремиерното откриване на Епископската базилика на Филипопол този следобед.

„Захванахме се с нещо твърде голямо, това е най-големият публично-частен проект на общината и един от най-големите в България. Това е много специално място, заредено с „Вярваме, че Епископската базилика на Филипопол, която въплъщава вековна история, култура и традиции, ще се превърне не само в удивителна историческа забележителност, но ще бъде културен, туристически и общностен център, а отправените послания ще вдъхновяват много поколения напред“, заявиха от фондация „Америка за България“.много енерегия. То е чакало 18 века правилните хора и правилния момент, за да се възроди отново“, каза при откриването кметът на Пловдив Иван Тотев.

 

„Смятаме, че Епископската базилика на Филипопол, ще се превърне в притегателен център за много туристи“, заявиха от фондация „Америка за България.

Преди гостите да разгледат реставрираните мозайки, беше отдадена почит към тленните останки на местни жители, открити в средновековния некропол, който се е развил върху руините на Базиликата през X – XIV век.

Невероятният мозаечен килим е разположен на площ над 2000 квадратни метра на две нива, свързани помежду си. Вижте само част от тях в галерията:

Подобни статии

Top