Разбиха канал за контрабанден тютюн в Асеновград

Разбиха канал за контрабанден тютюн в Асеновград

ГДБОП и Специализираната прокуратура разбиха канал

за контрабанден тютюн в Асеновград, съобщиха от пресцентъра на Главна прокуратура. При мащабната акция вчера в покрайнините на града са задържани трима души, които впоследствие са освободени под парична гаранция от по 5000 лева за всеки.

Специализираната прокуратура им повдигна обвинения, че като организирана престъпна група са разпространявали цигари без акцизен бандерол, внесени контрабандно от Турция.

Събраните до момента доказателства по делото сочат,

че групата е действала от януари 2015 г. по вече позната схема. Купувач от друг регион пристигал с микробус в покрайнините на Асеновград и оставял автомобила на уречено място за около час. Двама от контрабандистите откарвали буса в склад в града (нает от сирийски гражданин, пребиваващ законно в страната), натоварвали го с цигари и го връщали на мястото.

При предварителното проследяване на групата със СРС е установено,

че натовареният с контрабандна стока микробус, е бил „воден“ от автомобил, от който един от участниците е съобщавал по телефона дали по пътя има полицейски патрул или е „чисто“. Участниците в групата за задържани в момента, в който доставили на уреченото място автомобила, натоварен с 12 мастербокса луксозни турски цигари без бандерол.

В склада в Асеновград са открити още 9 мастербокса. Претърсени са общо 10 адреса, при извършените обиски е иззета и значителна сума пари.

Тримата участници в групата не са осъждани, част от тях са съдействали на разследващите.

Припомняме, че вчера от митничари бе разбит и нелегален цех

за производство на тютюн в Голям Чардак.  Иззета бе 83 кг готова продукция. Цехът бил открит при проверка в необитаема къща – частен имот. Митническите служители установили, че къщата се използва като цех за рязане на тютюн. Дори в момента на проверката там работела електрическа машина за рязане на тютюневи листа. Нарязаният тютюн, машината и електронна везна са иззети. По случая е образувано бързо производство от разследващ митнически инспектор от Митница Пловдив.

Снимка: Агенция Митници

Подобни статии

Top