Претърсиха стопански двор в Калековец заради разследване за кражби в Италия (ВИДЕО)

Под ръководството на Софийска градска прокуратура се е провела специализирана полицейска операция по разследване на кражби, извършени на територията на Италия

Днес, 17.06.2020 г., се е провела видеовръзка на представителите на разследващите екипи от България и Италия по повод специализирана полицейска операция на територията на двете държави.

При нас извършването й е било под ръководството и надзора на Софийска градска прокуратура (СГП), в изпълнение на Европейските заповеди за разследване, издадени от Прокуратурата при съда в гр. Сиена, Италия. Същите са постъпили в СГП, чрез Национално бюро на България в Евроджъст.

По линия на МВР, действията в страната са били извършени, съгласно утвърден план от главния секретар на МВР, съгласувано с колегите в чужбина. В специализираната операция са взели участие служители от Главна дирекция „Национална полиция“, Районните управления при Областните дирекции на МВР в гр. Кюстендил, гр. Пловдив и гр. Бургас.

В кражбите са участвали български граждани

В хода на действията по разследване е било установено, че в периода от м. септември 2018 г. до м. февруари 2020 г., на територията на Италия, били извършени множество кражби с участието на български граждани. Предмет на престъплението са движими вещи на висока стойност – строителни машини и техника. Италианските власти са установили, че част от отнетите вещи били транспортирани по суша или море до България, където се предлагат за продажба. В тази връзка е било отправено искане за извършване на претърсване и изземване в жилища на конкретни лица, съпричастни към престъпленията – 18 граждани на България. Срещу всички тях се води наказателно производство в Италия.

На 15.06.2020 г., в резултат на действията, предприети от разследващите органи в България, са били осъществени претърсвания и изземвания на вещи от недвижими имоти, обитавани от конкретни лица в гр. Дупница, с. Джерман, гр. Сапарева баня, с. Яхиново, гр. Бургас. Освен тях са били проверени и адреси по предоставените географски координати – стопански двор в с. Калековец, област Пловдив и терен с паркинг и къщи в гр. Дупница.

Проверени са били и няколко адреса, свързани с лица, съпричастни към извършените престъпления в чужбина. За някои от тях е установено, че се намират на територията на Италия.

1 2

Подобни статии

Top