Прецедент: Японският император се отрича от трона си

Прецедент: Японският император се отрича от трона си

Това ще стане на 30 април 2019 година

Императорът на Япония Акихито ще се отрече от трона си на 30 април 2019 година. Решението бе съобщено от японския премиер Синдзо Абе. Той изрази надежда, че наследяването на престола от принц Нарухито ще мине спокойно, както биха искали жителите на Япония.

Според японисти по закон императорът трябва да остане на трона си до края на дните си. Той няма право да се отрича от трона си сам. Но за сегашния император ще бъде направено изключение. Още преди година той заяви, че има проблеми със здравето, уморен е и би искал да се отдаде на заслужена почивка.

Императорът има напрегнат живот – той пътува по цялата страна, в чужбина, приема гости. А Акихито има сериозни здравословни проблеми – направен му е байпас на сърцето, има рак на простатата, както и няколко операции. Освен това вече е на 84 години. Затова в Япония е приет специален закон, който разрешава на императора да подаде оставка. Но този закон важи само еднократно, за да не се създава прецедент. За последен път японски император се е отказал сам от трона преди 200 години – през 1817 година, обясняват специалистите.

Според тях забраната императорът да подава оставка е свързана с опасението, че след отказа му от престола може да се стигне до вътрешнополитическа борба.

Засега не е ясно дали правителството ще определи някаква издръжка на пенсионирания монарх. По думите на японисти императорското семейство се издържа от доходите в хазната. То няма собственост, нито бизнес. Разходите от хазната за издръжката на фамилията са достатъчно скромни.

Всъщност император Акихито изрази желанието си да се откаже от престола заради преклонната си възраст още през август, миналата година в обръщение към нацията. След оставката му, Нарухито ще стане 126-я император на Япония.

Източник: nsn.fm
Превод: DCNEWS

Подобни статии

Top