Преустановяват плановия прием и операции в болниците

Мярката влиза в сила от днес

От днес, 4 ноември, временно се преустановяват плановият прием и плановата оперативна дейност в лечебните заведения на територията на страната. Изключение се допуска за дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ. Това е посочено в заповед на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, издадена днес.

По този начин, от една страна, ще бъде облекчен натискът върху болниците, а от друга – ще се даде възможност ненатоварени отделения да бъдат преструктурирани в COVID-звена и медицински екипи да бъдат пренасочени за обслужване на пациенти с COVID-19.

Променят се сроковете на валидност на т.нар. „зелени сертификати“ след ваксинация и преболедуване

В същата заповед изчерпателно са посочени всички документи за ваксинация, преболедуване и изследване за COVID-19, които у нас се признават за „зелен сертификат“. За всеки от документите е посочен и срок на валидност.

При имунизиране с еднодозов препарат зеленият сертификат става валиден от 15- ия, а не от 14-ия ден, както досега.

При поставяне на първа игла от двудозова ваксина документът ще е валиден 15 дни. Той ще е с валидност от 15-ия до 30-ия ден от първата игла, след което би трябвало да е поставена и втората, а имунизираният да си изкара сертификат за ваксинация, който влиза в сила веднага.

От 15-ия, а не от 11-ия ден, както беше обявено, ще става валиден и сертификатът за преболедувалите, доказали заболяването си с бърз антигенен тест или PCR. Ако документът е издаден от друга държава, обаче, включително на ЕС, той ще е с валидност от 11-ия ден.

В страната ни вече ще се признават и COVID сертификати, издадени и в други страни, извън EС.

Непроменена остава крайната валидност на сертификатите за преболедуване – 1 година за България, както и на тези, издадени след PCR или антигенен тест – съответно 72 и 48 ч.

Заповедта можете да видите ТУК.

Подобни статии

Top