Превозвачите поискаха оставката на регионалния министър Петя Аврамова

Причината е приетата тарифа за тол таксите

Оставката на министъра на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова беше поискана от Съюза на международните превозвачи. Причината е приетата тарифа за тол таксите, която бе гласувана вчера от Министерския съвет.  От браншовата организация заявиха, че подготвят и протести през януари.

„През последните няколко месеци имаше срещи и обсъждания за цените на тол таксите. На всички срещи идваше зам.-министъра на МРРБ, но никога и Петя Аврaмова. Коментирахме тарифи, отстъпки и други важни неща. Ние дори не знаехме, че тази тарифа ще бъде внесена на заседанието на Министерския съвет от Петя Аврамова днес. Ние започваме да обмисляме протестни дейности, като в тях ще се включи и автобусния бранш, за да се направи преоценка на тези тарифи“, заяви Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

Той каза още, че приeтите тарифи не са били променени и със стотинка надолу от първоначално предложения проект на тарифите, въпреки обсъжданията и предложенията на бранша. Своята позиция се очаква да дадат КРИБ и други трудови и браншови организации в много от секторите на икономиката.

Нови протести в началото на януари 2020 г.

Последните предложения, които са отправили бизнесът към МРРБ са били тол таксата да е между 8 и 18 стотинки на километър, а приетата днес тарифа е между 19 и 38 ст./км. Протестите се очакват да бъдат в началото на януари 2020 г..

Припомняме, че вчера в Министерският съвет беше приета тарифата за таксите, които се събират за преминаване и ползване на републиканската пътна мрежа. Таксуването на пътни превозни средства над 3,5 т да е чрез тол такса беше въведено с измененията и допълненията на Закона за пътищата, а до момента в тарифата липсваха текстове, които да дават възможност на Агенция „Пътна инфраструктура“ да таксува на база изминато разстояние.

Тол таксите са обвързани с екологичната категория на превозното средство и с класа на пътя, по който ще се движи – автомагистрали, първи и частично втори клас пътища.

Министърът напомни, че според решението на Народното събрание тол системата трябва да бъде въведена до 1 март 2020 г.

Подобни статии

Top