През какво преминават мъжете с пораснали гърди (СНИМКИ) (18+)

През какво преминават мъжете с пораснали гърди (СНИМКИ) (18+)

До 40% от мъжете се сблъскват с това, че … започват да им растат гърди. Женски.

Това се нарича гинекомастия — хормонален проблем, който предизвиква подобна аномалия. Как се живее с това, какво може да се направи и какви са рисковете?

Според лекари причините за развитието на гинекомастия са много. Хормонален проблем, прием на стероиди, генетична предразположеност, употреба на наркотици и дори рязко покачване на теглото може да доведат до заболяването. Единственият начин за корекция е пластична операция и прием на лекарства, регулиращи производството на полови хормони. В повечето случаи проблемът се решава веднъж завинаги.

Роб (името е променено): 

„За първи път забелязах, че ми растат гърди, когато бях на 16 години. Беше катастрофа. Спрях да ходя на плаж и се преобличах в съблекалнята, когато нямаше никого. Започнах да ходя с широки дрехи, а когато гърдите ми станаха големи, ги бинтовах селастичен бинт. Мислех си за самоубийство – на 22 години можех да нося сутиен с чашка D. Ненавиждах гърдите си. Когато прочетох, че може да се направи пластична операция, започнах да събирам пари. След операцията най-накрая се почувствах пълноценен мъж. Затова, нека момчетата, които имат такъв проблем да не отлагат, а да се оперират и всичко ще бъде наред“. 

Често първите признаци на гинекомастията се проявяват в пубертета, когато организмът преживява истинска хормонална буря и се сблъскват женските и мъжки хормони – тестостерон и естроген. Накрая постепенно нивата им се нормализират, като започва да преобладава съответстващия на пола хормон, но понякога естрогенът започва да се изработва в огромни количества и това води до израстването на гърди.

Понякога пък, в желанието си да направят мускули,

младежите прибягват към хормонална терапия и безконтролно приемат стероиди. По този начин те нарушават хормоналния баланс, а страничният ефект е гинекомастия. В подобна ситуация може да се направи хормонална терапия и да не се стигне до оперативно лечение.

Съществува също т.нар. лъжлива гинекомастия: когато се натрупва не железиста, а мастна тъкан. Външно те изглеждат еднакво, но причината обикновено е в излишните килограми, а фон е в норма. В такъв случай пластичната операция решава въпроса без лекарства.

Джек (името е сменено):

„Цял живот съм бил дебел и това не ме безпокоеше, докато лекарите не казаха, че рискувам да умра от инфаркта и хипертония. След като отслабнах, кожата на гърдите ми увисна и изглеждаше така, сякаш съм откърмил пет деца. Пластиката много помогна, но, ако бях по-умен, нямаше нито да отслабвам, нито да изрязвам излишната кожа.“

Затова лекарите призовават, ако сте забелязали, че гърдите ви изглеждат необичайно, изменили са формата си или са подути, веднага да се обърнете към ендокринолог. Възможно е това да е именно гинекомастия, и тогава е важна всяка седмица. Колкото по-рано се заемете с лечение, толкова по-малка е вероятността от операция. И не се отчайвайте, това не е смъртоносно заболяване. Лекарите непременно ще ви помогнат.

Източник: cosmo.ru
Превод: DCNEWS

Подобни статии

Top