През Страстната седмица – строг пост, а в петък не се яде нищо

Великият пост е най-дългият пост през годината.

Както останалите три поста – Петровият, Коледният и Богородичният, той е пригоден към сезона, тъй като някога четирите поста били пригодени към четирите годишни времена.

В началото сме на Страстната седмица, когато великденският пост е много строг.  Днес – понеделник, а също във вторник и сряда, се яде само растителна храна без олио.

На Велики (Разпети) петък пък не се полага да се яде нищо. За немощни и престарели миряни са разрешени само хляб и вода.

Припомняме, че човек, който се готви за изповед и причастие е необходимо предварително да уточни с изповедника начина на постене. Който е болен или има хронични заболявания също трябва да се посъветва с изповедника си, но също и с лекаря си.

Великият пост завършва в неделя – на Възкресение Христово. Тогава миряните могат да ядат яйца, козунаци и като цяло – всички храни. Препоръчително обаче е, да се внимава със захранването, особено ако сте постили строго през Страстната седмица.

Свещениците напомнят също, че постенето не е само в отказа от блажни храни. Това е само телесният пост, който сам по себе си е недостатъчен без духовния пост. Православните християни, които искат да постят, трябва да знаят това и да го спазват.

По материали от Pravoslavieto.com

Подобни статии

Top