Президент, вицепремиер и началник на отбраната откриват "Хемус 2020" - DC news

Президент, вицепремиер и началник на отбраната откриват „Хемус 2020“

14-тото военно изложение ще продължи до 3 октомври

Президентът Румен Радев и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ще открие днес 14-ата специализирана международна изложба за отбранителна техника „Хемус – 2020”, съобщиха от пресцентъра на Президентството.

Церемонията по откриването ще започне в 11.00 часа пред Палата 3 на Международния панаир в Пловдив.

На откриването на изложението ще присъстват също зам.-министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Около 11.30 часа, по случай церемонията по откриването на Международното отбранително изложение „Хемус 2020“, два американски изтребителя F-16 от 555-а изтребителна ескадрила на Военновъздушните сили (ВВС) на САЩ, от авиобазата в Авиано, Италия, ще извършат прелитане над района на Международния панаир в центъра на Пловдив. Самолетите F-16 ще излетят от 3-а авиобаза Граф Игнатиево, където участват в международното учение „Тракийска пепелянка 2020“, и подкрепят българските ВВС в мисията по охрана на въздушното пространство. Персоналът на американските ВВС също така помага на българските ВВС да се подготвят за приемането на изтребителите F-16, които трябва да бъдат доставени в края на 2023 г.

Специализираната изложба ще продължи до 3 октомври в Панаира.

Преди началото зам.-министърът на отбратата Анатолий Величков и представители на Министерството на икономиката ще дадат повече информация за най-атрактивните експонати на изложението.

Международната изложба  „Хемус 2020” се провежда под патронажа на Министерството на отбраната и Министерството на икономиката на Република България и се организира от фондация „Хемус  ‘95“. В първия ден на изложението ще се проведе заседание на Индустриалния форум на тема: „Европейската програма за промишлено развитие в отбраната (EDIDP) и Европейския фонд за отбрана (EDF) и перспективите пред българската отбранителна индустрия“.

На 1 октомври ще се състои Десетата международна научна конференция на тема „Научните изследвания и инвестициите в технологични иновации – решаващ фактор за отбраната и сигурността”. В демонстрационните стрелби на полигона „Змейово“ на 2 октомври ще бъдат представени нови разработки и продукти.

Снимка: Архив DCNEWS

Подобни статии

Top