Президентът и премиерът ще участват в честването за 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев

Преди това ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев в Борисовата градина в столицата

Министър-председателят Кирил Петков ще се включи в честванията по случай 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев. По програма премиерът трябваше да поднесе венец пред паметника на Гоце Делчев в Борисовата градина в София, но по-късно от правителствената информационна служба съобщиха за промяна. Така събитието в столицата ще се проведе без присъствието на Кирил Петков.

По-късно през деня той ще се включи в честванията в Благоевград, заедно с президента Румен Радев.

Гоце Делчев е роден на 4 февруари 1872 г. Видният деец на националноосвободителното движение в Македония и Одринско е идеолог, стратег и организатор на ВМОРО. Роден в Кукуш, той завършва гимназия в Солун. Става юнкер във Военното училище в София, откъдето е изключен заради възгледите си. След това учителства в Ново село, Щипско, и в град Банско. Става активен деец на ВМОРО от 1894 г., когато се свързва с Даме Груев, един от основателите на организацията.

По примера на Левски налага идеята за вътрешна мрежа от революционни комитети, става инициатор за изграждане на четническия институт като въоръжена сила на ВМОРО. Делегат е на Солунския конгрес от 1896 г. Заедно с Г. Петров изработва програма и устав на организацията.

Става член и задграничен представител на ВМРО и главен ревизор на четите. Привърженик е на въоръженото въстание като средство за постигане на целите, но се противопоставя на решенията на Солунския конгрес от 1903 г. за „повсеместно стратегическо въстание в Македония“. Заедно с Д. Груев успява да ограничи активните въстанически действия само на територията на Битолския и Одринския революционни окръзи.

На 4 май 1903 г., на път за конгреса на Серския революционен окръг, загива в сражение с турски аскер.

Снимка: Уикипедия

Подобни статии

Top