Президентът към БСП: Може да намерите много пресечни точки и консенсус за съставяне на правителство

Президентът проведе консултации с „БСП за България“ за съставянето на нов кабинет.

„Предстои да работим усилено върху това, което ви е винаги сте заявявали – разграждането на порочния управленски модел, справянето с корупцията, решаването на социалните проблеми, на тежкото разделение в доходите, неравенствата на българските граждани. За да се получи всичко това е нужно ефективно, отговорно правителство, което да се опре на широка парламентарна подкрепа. Конфигурацията в българския парламент така е отредена, че от БСП зависи постигането на това устойчиво парламентарно мнозинство. Не само математически“, каза президентът Румен Радев.

Важно е бъдещото управление на страната да се сформира около ясни приоритети, каза още той. Надява се БСП да устои приоритетите и нуждите на гражданите в този диалог.

„Мисля, че може да намерите много пресечни точки, в които да постигнете така необходимия консенсус за съставяне на правителство. Знаем какви ще са последствията, ако не успеем да съставим правителство и отидем на още едни предсрочни избори. Целта е съставяне на правителство и мисля, че „БСП за България“ може да постави ясни приоритети“, допълни Радев.

Тази сутрин първи за разговор на „Дондуков“2 пристигнаха представители на „Има такъв народ“. От ГЕРБ-СДС пък съобщиха, че няма да участват в консултациите.

Срещите продължават през целия ден. Румен Радев очаква за разговори още „Демократична България“, ДПС и „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

Очаква се след консултациите Румен Радев да връчи и мандат за съставяне на правителство на излъчения за премиер от най-голямата сред тях „Има такъв народ“.

Снимка и текст: БНТ

Подобни статии

Top