Президентът на Марица призна, че е давал подкуп на член на Изпълкома! (ВИДЕО)

Управлението на българския футбол отдавна е гнило и подкупно, заяви Христо Христов и официално обяви кандидатурата си за президент на БФС

Президентът на Марица (Пловдив) Христо Христов даде пресконференция в „Пресклуб България“, на която отправи жестоки атаки към БФС. Той обяви, че преди две години е дал пари на член от Изпълкома, за да манипулира мач на отбора.

„Когато бяхме част от „Б“ група, дадох пари в брой на член на Изпълкома, за да минипулираме футболен резултат. Името на човека ще кажа на Конгреса на БФС. Това е много важно. Не се страхувам. Дадох му пари в брой, за да се манипулира. Пари се дават, за да се манипулира мача. Ще ви кажа всичко на Конгреса. Готов съм да понеса отговорност. Има практика за манипулиране на мачове. Виждате какви решения се взеха през последните няколко месеца. Ако се направи анализ на решенията на БФС, ще видите, че няма логика. Аз лично съм дал пари в брой. Приеха ги на 200 процента. Сумата беше дребна.

Човекът няколко дни след мача ми я върна. Това не е най-важното. Не завърши точно мачът, както трябваше. Аз си поисках парите. Механизмът е това, че човекът си предложи услугите“.

Христов отправи обвинения също, че кмет, футболна легенда и бивш съдия са лобирали затова Спортист (Своге) да бъде предпочетен за попълване на Втора лига, вместо отбора на Марица.

„Какъв е механизмът, че Своге влезе в „Б“ група? Какво да кажа, когато съобщя на прокуратурата? Аз съм ги дал и си признавам, но нямам документ, че съм ги дал, нямам документ, че той ги е получил. Говорим за дребни суми от 5 до 20 хиляди лева. Доколкото разбирам, защото нещата съвпадат със Своге. Замислете се как този отбор стигна до „Б“ група“, добави още той.

„От 4 години се занимавам с футбол. През това време забелязах, че нашият футбол е в задънена улица. Има абсолютно неглижиране на аматьорския и на детско-юношеския футбол. С решенията, които взимат в управата на БФС, тотално отказват младите хора да се занимават под една или друга форма с футбол. В подкрепа на моите думи е снетото доверие към Борислав Михайлов от управителното тяло на УЕФА, както и думите на премиера Бойко Борисов, че държавата няма да работи с БФС докато този Изпълком е на власт“, каза Христов в началото на пресконференцията.

„Нещата, които искам да промяня не са малко. Първата промяна ще бъде в Изпълнителният комитет и в Устава. Ще държа да няма кметове, депутати и президенти в ИК. След това формата на групите. Особено се отнася за Трета лига. Видимо е изоставането на двете групи в Северна България, където трудно събират отбори, докато в Югозападната и Югоизточната група има по 20 отбора“, каза още бизнесменът.

„След това ще се постарая да има реално затягане на критериите за лицензиране- финанси и бази. Особено внимание бих обърнал на аматьорския и детско-юношеския футбол. Разбрах, че няма смисъл да играеш, ако не си първи в Трета лига. Защото особено през пролетта мачовете са тотално безмислени. Бих предложил финансови бонуси за първите пет отбора в крайното класиране на трета лига, колкото и малки да са, за да има някакъв стимул, добави шефът на третодивизионния отбор, който преди да влезе във футбола е спонсорирал тенис-клуб и отбор по футбол за ветерани. Също така той иска и лицензиране по критерии и за ДЮШ, където трябва да има определен брой лицензирани треньори.

„Следващият проблем включва създаване на Стратегия за противодействие на футболното хулиганство и платените агитки. Подкрепям и Наско Сираков, който е против начина на разпределяне на парите от телевизионните права.

„Онзи ден слушах пресконференцията след поредното заседание на Изпълкома и се изумих от сбърканото пазарно мислене. Когато продаваш нещо, обявяваш цена, а когато купуваш питаш за цена. А БФС продава ТВ права и иска желаещите да определят цена. Напротив! Те трябва да определят цена и да видят кой най-много се доближава до желаната от тях сума“, изумен е Христо Христов.

„И не на последно място е борбата с уредените мачове и черното тото. Видно е, че се води някаква борба. Но моето мнение е, че тези манипулации на мачове идват основно от футболисти и други органи.

Един месец преди конгреса ще представя своя екип и ще разкажа как ще управлявам в детайли. Спрял съм се на подготвени хора. Ще искам в Изпълкова по 1 човек от Аматьорската лига и от Асоциацията на футболистите“, каза още той.

Също така Христов вижда като задължителен променен формат в първенствата, защото в последните 2-3 години няколко отбора много трудно завършват първенството.

„В „Б“ група е същото, виждате колко отбора се отказаха сега. Нека има едно концентрирано първенство, а когато имаме развитие, препоръчвам увеличаване. Сега обаче препоръчвам намаляване, защото мачовете в голямата си част са проформа. А всеки един мач трябва да има заряд“, добави бизнесменът, който беше готов да вкара Марица във Втора лига.

Източници: sportal.bg, bnr.bg

Снимка: БГНЕС

Подобни статии

Top