Президентът не потвърди 28 март за дата на вота (СНИМКИ) - DC news

Президентът не потвърди 28 март за дата на вота (СНИМКИ)

Радев поиска да му разкрият плана за действие с оглед на епидемията, за да насрочи дата

Президентът Румен Радев не потвърди първата анонсирана от него дата на парламентарния вот – 28 март. Това стана ясно след консултациите му с представителите на здравните власти у нас.

Радев поиска да му разкрият плана за действие с оглед на епидемията, за да насрочи дата, съобразена със здравното обезопасяване на вота. Представителите на здравното министерство и на щаба за борба със заразата пък отказаха с аргумента, че не могат на сляпо да обявят протокола, който готвят, без да знаят кой е денят, в който ще упражним правото си на глас. Вицепрезидентът Илияна Йотова пък обобщи, че разговорът на едните и другите е заприличал на спора за „яйцето и кокошката“.

Стана ясно, че масовата ваксинация изобщо няма да е приключила към 28 март, от което се интересуваше държавният глава.

Румен Радев попита по колко българи на ден можем да ваксинираме при пълна мобилизация на здравната система, а здравният министър му разясни, че при наличие на заявените доставки от ваксини само джипитата ще могат да ваксинират по 135 000 българи на ден. Всеки личен лекар от общо 4500 може да постави ваксината на около 30 пациенти, разясни проф. Костадин Ангелов, като допълни, че отделно от това има готовност за разкриване на 45 мобилни пункта от РЗИ-та. Няма да спира и ваксинацията в лечебните заведения.

До началото на февруари ще бъдат ваксинирани около 50 хил. българи.

Това ще стане с получените и планирани за доставка около 100 000 дози, разясниха от здравния щаб на президента с уговорката, че това е по предварителен график. Договорените дози пък от третата ваксина, която още няма разрешение, са няколко милиона, отговориха на въпросите на Радев здравните власти.

Костадин Ангелов обаче не се ангажира с точна прогноза за броя на болните и ваксинираните към март месец, тъй като има много неизвестни, свързани с доставките на ваксини и с епидемичната ситуация в страната към момента на вота. Непрекъснато се променят и датите на доставките, както днес е станало ясно, че се отлага с една седмица, за 12 януари, разрешението на ЕК за втората договорена ваксина в страните от ЕС.

1 2

Подобни статии

Top