Президентът: Не виждам готовност на изпълнителната власт за предстоящите избори

Официален коментар от Президентството

Не виждам законова, организационна и логистична готовност за предстоящите парламентарни избори. Посочих достатъчно рано възможно най-ранната дата, за да има мобилизация в работата на институциите, но до момента виждам само обещания. Това заяви държавният глава Румен Радев в отговор на журналистически въпрос днес, след като присъства на традиционния Богоявленски водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия на пл. „Александър Невски“ в София.

Румен Радев подчерта, че целта на инициираните от президентската институция консултации не е датата на вота, а начина за провеждане на парламентарните избори в извънредна епидемична ситуация. Решение за датата взима президентът, но начинът на провеждане се определя от Министерския съвет и от неговото парламентарно мнозинство. За разлика от министър-председателя, за мен е важно и има значение как ще се гарантират здравето и конституционното право на вот на българите, посочи президентът. По думите му значение има също така ефективността на предизборната кампания, която да мотивира българите да гласуват, включително сънародниците ни зад граница. Президентът добави, че датата на предстоящия вот ще бъде определена с указ до края на месец януари.

За първи път ние ще правим избори по време на пандемия. Това означава, че трябва да имаме ясни и адекватни мерки, навременна и достъпна информация и най-важното – доверие в здравните мерки и в изборния процес, добави още президентът. Според него промени в изборното законодателство следва да гарантират правото на глас за хората, които ще се намират в карантина и в изолация.

По думите на президента сега е най-подходящият момент за провеждане на консултации – след като изпълнителната власт е получила достатъчно време, за да мобилизира сили в подготовката на вота. Държавният глава напомни, че половин година хиляди българи протестираха за предсрочни и честни избори. Министър-председателят се криеше и протакаше, за да може той да организира изборите. Сега говори, че някой друг е искал да ги отлага. Това е безочие. Аз мисля, че явно шеметните предизборни обиколки на премиера му пречат да се ориентира в същността на консултациите, каза още Румен Радев и призова премиера да даде отговори за причините страната ни да отбелязва най-висока смъртност при боледуващите от COVID-19.

Президентът заяви, че продължава консултациите със срещи с Националното сдружение на кметовете на малки общини и кметски наместници, Националното сдружение на общините в Република България, Обществения съвет и ръководството на Централната избирателна комисия, представители на български общности зад граница, парламентарно представени и извънпарламентарни партии.

В отговор на въпрос Румен Радев заяви, че не е учуден от декларирания отказ на Движението за права и свободи да го подкрепи за втори президентски мандат. Логично е партията на господин Пеевски да подкрепи Борисов за президентските избори. Те са, както знаете, ортаци в бизнеса и в политиката. Още повече, господин Борисов е и довереното лице на турския президент Ердоган, който поздрави конференция на ДПС. Но аз мисля, че избирателите на ДПС са свободни български граждани и преценяват сами. Лятото младежите на ДПС видяха сараите и сигурно ще се замислят за какво отиват гласовете им. Те са все умни и честни млади хора, посочи още президентът Румен Радев.

Източник: Пресцентър – Президент на Република България 

Подобни статии

Top