Президентът: Новата ЦИК трябва да работи за повишаване на доверието в изборния процес

Радев при изслушване на кандидатите за членове и ръководство на ЦИК: Не аз определям датата на изборите този път

Днес на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев проведе изслушване на предложените от парламентарно представените партии и коалиции кандидати за ръководство и членове на Централната избирателна комисия. Изслушването се проведе във връзка с приетите от 45-ото Народно събрание изменения в Изборния кодекс и утвърдените от президента правила за провеждане на публични консултации и процедура за назначаване на състава на ЦИК.

„Изборите са стожер на демокрацията. От тях зависи да имаме демократични и легитимни институции. За да проведем честни, достъпни и прозрачни избори, изключително важни са съставът и начинът на работа на новата Централна избирателна комисия, в които да имат доверие българските граждани, където и да се намират по света“, заяви държавният глава пред кандидатите за членове на ЦИК.

„Не аз определям датата за изборите този път. 4 юли беше абсолютно невъзможна, а за след 11 юли не можеше да се отлага“, посочи президентът по време на изслушването. „Датата се определи от няколко фактора – действията на самите партии в 45-ото Народно събрание, тяхната конфигурация и невъзможността да излъчат правителство, в същото време Конституцията, която повелява ясни срокове“, обясни държавният глава.

„Трябва да имате възможност да разгърнете една пълноценна хронограма. Знаете, че 4 юли е абсолютно невъзможна дата, вие няма как да се справите, защото автоматично нарушавате закона. Не можем да отлагаме и след 11 юли, защото има претенции, че повече не може да стои тази политическа конфигурация. Не върви и правителството в оставка да стои още дълго време“, коментира Радев. По думите му, избори юли, август, септември не са правени с изключение на едни – парламентарни на 5 юли 2009 г.

„Успяхме да стигнем до конструктивно решение. Удовлетворен съм, че мислите в този дух и стил. Ще има мой указ в срок с една особеност, че той трябва да стане заедно с обявяването на служебното правителство. Моля ви, да започнете координацията и единодействието си отсега“, каза още Румен Радев.

Предстои да се разгледа за съотвествие с критериите за ЦИК предложението Камелия Нейкова да оглави комисията

Преди старта на изслушването беше оповестен резултатът от прегледа за съответствие на предложенията с предвидените законови критерии, извършен от сформираната комисия в рамките на президентската институция. Според заключението на комисията кандидатите отговарят на изискванията на чл. 50, ал. 1 и чл. 50, ал. 3, т.1 от ИК за заместник-председатели, секретар и членове на ЦИК. Секретарят по правни въпроси на държавния глава проф. Емилия Друмева съобщи, че постъпилото по време на допълнителните консултации с парламентарно представените партии и коалиции предложение за председател на ЦИК Камелия Нейкова предстои да бъде разгледано за съответствие с критериите, съгласно установената процедура.

Мотивът за избора на дата за разпускане на 45-ото Народно събрание и насрочване на предсрочни парламентарни избори е да се гарантира на новата ЦИК достатъчно време, за да изготви и разгърне нормална хронограма за изборите в синхрон с реализираните законодателни промени в Изборния кодекс, подчерта президентът.

„Още в първата работна седмица на ЦИК ни предстои усилена работа. Новите елементи в Изборния кодекс са голямо предизвикателство“, заяви предложената за председател Камелия Нейкова. По думите ѝ машинното гласуване носи полза за изборния процес, тъй като намалява рисковете от недействителни бюлетини и улеснява работата на секционните избирателни комисии.

Камелия Нейкова да оглави ЦИК, предложиха от „Има такъв народ“ (ВИДЕО)

„Цялата работа на ЦИК се концентрира в последните 60 дни преди изборния ден. Това няма да бъде нещо ново за комисията. ЦИК, в рамките на този период, в който ще има огромна по обем, много интензивна и много тежка работа, трябва да има за цел да създаде доверие в целия изборен процес“, заяви кандидатът за секретар на комисията Севинч Солакова и добави, че ЦИК трябва да работи за своето институционализиране, както и за създаването на професионална администрация, която подпомага работата ѝ.

Между акцентите на изслушването беше подготовката и логистиката на машинното гласуване.

„Промените в Изборния кодекс са стъпка към достъпни, по-честни, по-прозрачни избори и за решаване на някои от негативните страни в нашия изборен процес. Аз съм поддръжник на машинното гласуване, но напълно осъзнавам рисковете, свързани с него – с логистиката, сертифицирането, верифицирането, публичността на методиката“, заяви президентът и пожела да се запознае с визиите на кандидатите за минимизирането на тези рискове. Румен Радев напомни, че при консултациите с ЦИК през януари с участието на Държавната агенция за електронно управление, Института по метрология и Института за стандартизация е изискал да се публикува методиката за проверка и тестване на машините, но тя все още не е оповестена.

„Пое се ангажимент партии и граждански организации да присъстват на процеса по тестване и сертифициране и да имат достъп до машините за разглеждане на софтуера и начина им на работа, но сегашната ЦИК отсъди, че те нямат право на такъв достъп. Това снижава доверието в машините“, заяви държавният глава.

Предложеният за заместник-председател Цветозар Томов беше категоричен, че ще поиска забраната на достъпа на партии и граждански организации до тестване и проверка на машините да бъде отменена. „Достъп до възможността да се сертифицират устройствата трябва да имат широк спектър от интересуващи се от проблема организации. Ние няма как да имаме претенцията, че работим открито и прозрачно, ако не го осигурим“, заяви той. Цветозар Томов повдигна и въпроса за решаването на проблема с гарантирането на право на глас на всички карантинирани българи към настъпването на изборния ден.

ГЕРБ оттегля кандидатурата на Красимир Ципов за председател на ЦИК (ВИДЕО)

1 2

Подобни статии

Top