Президентът няма да освободи шефа на НСО (ВИДЕО)

Държавният глава с критика към правителството

Президентът Румен Радев обяви, че няма да освободи началника на Националната служба за охрана. Такова предложение дойде от Министерския съвет тази седмица. Държавният глава беше категоричен, че правителството няма правомощия да му предлага каквото и да е било.

„Инициативата за назначаване и освобождаване на началника на НСО принадлежи на президента, не на правителството. Съгласно същия закон има ясно определен орган, който контролира службата и определя дали има нарушения. Това не е нито премиерът, нито Министерският съвет”, категоричен е той.

Кабинетът поиска от президента да освободи началника на НСО

Радев определи отправените към него искания и мотиви като повърхностни и несъстоятелни. „Тяхната фактология в никакъв случай не предполага аз да освободя началника на НСО. Мотивите в доклада по-скоро навяват внушения за началника на службата”, обяви държавният глава.

„Продължаването на опитите да се подчинят и политизират службите не е в интерес на сигурността”, подчерта още той.

Въпреки критичния тон, президентът определи отношенията си с премиера Кирил Петков като нормални и конструктивни и в духа на законите.

„Редно е когато се вземат решения в държавата да се базират на законите. Както и премиерът многократно подчертава никой не трябва да е над закона. Това важи и за НСО, която трябва да изпълнява закона стриктно и да предоставя съответните записи”, обясни той.

За управител на БНБ Радев посочи, че очаква решенията да бъдат такива, че да допринасят за стабилността на банковата ни система. „Очевидно колкото по-политизиран е един кандидат, толкова по-трудно се получава”, заяви държавният глава.

Държавният глава коментира още, че поведението на руския посланик Елеонора Митрофанова отдавна прекрачи допустимите норми на дипломатическата дейност, но всички, които призовават за нейното изгонване, ще трябва да отговорят на важни въпроси:

  • Ще стане ли по-безопасно извеждането на българските моряци от опасната зона?
  • Какви са перспективите и алтернативите за доставка на енергоносители в близък и дългосрочен план и каква ще бъде цената?

Румен Радев се обърна към всички чуждестранни дипломатически представители в България с призив да изпълняват задълженията си в обхвата на техните правомощия, да не дават оценки и да не се месят във вътрешните работи на страната.

Източник: NOVA и БНТ
Снимка: БГНЕС

Подобни статии

Top